Nomofobiju ima veliki broj ljudi: Povezana je sa telefonima, a saznajte da li i vi imate ovaj problem

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

13.07.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove tehnologije sa sobom donose i nove probleme. Sedite na krevetu i gledate TV. Onda naletite na nešto vrlo zanimljivo i istog trenutka odlučite da podelite na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krećete da uzmete svoj telefon, ali nije na stolu. Polako počinje da vas hvata nervoza dok krećete da preturate po svemu ne bi li ga našli. Nigde ne možete da ga nađete. Onda se iznenada setite gde ste ga u brzini ostavili, i tada celo telo počinje da vam obuzima olakšanje.

Ako vam se čini kao da u pitanju nije bio problem sa pamćenjem, već pravi horor - onda imate nomofobiju, a sudeći po dostupnim podacima, od ovog problema pati 66 odsto ljudi.

Šta je nomofobija?

U pitanju je strah da ćemo ostati bez funkcionalnog telefona. A to se odnosi i na trenutke kada baterija polako počinje da pada na jednocifren procenat napona ili kada ste bez signala.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ko je najčešće ima

Najčešće su pogođene mlade osobe, pogotovo ako su rano počele da koriste smartfone.

Ali generalno, ovo se odnosi na svaku osobu koja oseti nemir ili stres kada je odvojena od svog telefona.

Kako smanjiti strah?

Ako osećate nervozu kada telefon nije blizu vas, onda vaša nomofobija nije previše opasna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ovom slučaju bi trebalo da probate da identifikujete uzrok nervoze, da li ste pod stresom jer ne možete da kontaktirate prijatelje i porodicu ili imate utisak da propuštate nešto važno, i pronađete rezervni plan kako ćete se osećati bolje bez telefona.

Ako je vaš strah ozbiljniji od proste nervoze i milsite da vaša privrženost telefonu utiče na druge stvari u vašem životu, onda bi trebalo da se obratite zdravstvenom stručnjaku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading