Po brzini 4G mreže u svetu - SRBIJA NA SAMOM VRHU

Autor: b92.net

Razonoda

06.09.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u samom vrhu zemalja po brzinama 4G/LTE mreže uz susede iz Madjarske, Bugarske i Hrvatske, prema izveštaju kompanije Open Signal koja se bavi monitoringom performansi mobilnih mreža.

RepublikaFoto: pixabay.com
Po brzini interneta, prvoplasirani je Singapur, a Srbija veoma blizu

Sa prosečnom download brzinom od 30,17Mbs, Srbija se nalazi na 14. mestu među 70 zemalja predstavljenih u izveštaju te kompanije. 

Raspon brzine 4G mreža u svetu ide od 5,1 Mbps na Kosta Riki, do čak 45,6 Mbps u prvoplasiranom Singapuru. 

U pogledu nivoa kvaliteta i kapaciteta mrežne infrastrukture, Srbija ubrzano hvata korak sa razvijenijim zemljama. Još jedna važna odlika, koja ilustruje kvalitet mreže jeste rasprostranjenost 4G signala, koju kompanija Open Signal procenjuje ne po merenju geografske pokrivenosti, već po udelu vremena koliko korisnici imaju pristup datoj mreži. 

U slučaju Srbije, ova metrika pokazuje pokrivenost od 65 odsto, što nas smešta u donju polovinu liste, ali i dalje ispred nekih od velikih evropskih zemalja poput Italije, Francuske i Nemačke. 

Inače, Vip mobajl je proglašen za najbržu mobilnu mrežu u Srbiji u 2017. godini, na osnovu podataka kompanije Ookla, globalnog lidera na polju testiranja brzine i performansi interneta, sa prosečnom download brzinom od 42,68Mbps. 

Poređenja radi, mobilni operater na drugom mestu nudi prosečnu brzinu od 27Mbps, a trećeplasirani 19,94Mbps, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading