HUAWEI PREDSTAVLJA: Najbrži i najpametniji čip sa veštačkom inteligencijom

Autor: blic.rs

Razonoda

04.09.2017

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huavej je predstavio svoj novi čip pod imenom Kirin 970 koji će se naći na njihovim sledećim uređajima, pre svega telefonu Mate 10. Zašto je ovaj čip, velik koliko nokat toliko bitan i interesantan? Razlog je to što je Kirin 970 prvi čip zasnovan na veštačkoj inteligenciji (AI).

RepublikaFoto: instagram.com/cinquetacche
Huavej je predstavio svoj novi čip pod imenom Kirin 970

On će obezbediti, da za razliku od svih drugih telefona koji moraju da se oslanjaju na Cloud ili Internet, povezivanje sa AI ide direktno preko njega u okviru samog uređaja. Senzori proizvode veliki broj podataka dobijenih u realnom veremenu, specifičnih i personalizovanih podataka koji će krajnjem korisniku olakšati korišćenje uređaja i izvršavanje nekih zadataka.

Na primer, aplikacija Prizma koja na običnu fotografiju dodaje efekte i pretvara je u umetničku sliku za to potroši određeno vreme, ali ako je obradi novi čip, zahvaljujući novoj funkciji Neural Processing Unit (NPU) to se dešava u realnom vremenu. Uz to, prepoznavanje predmeta koji je ispred kamere telefona automatski će je podesiti za najbolju način slikanja.

 

#Huawei revealed its vision for the future of Artificial Intelligence #AI with the launch of the #Kirin970

A post shared by Adalidda.net (@adalidda) on Sep 4, 2017 at 7:19am PDT

Inače, na testu za prepoznavanje slike, Kirin 970 je obradio 2.000 slika u minuti, što je brže od drugih čipova na tržištu. To znači da lako može da prepozna koji je tačno objekat na ekranu, u šta se ekipa "Blica" uverila na redstavljanju na IFA u Berlinu.

Novi čip donosi i neka vrlo važna poboljšanaj za prosečne korisnike. Na primer, wi-fi povezivanje će biti unapređeno, ubrzano a daunloud podataka ićiće do brzine od 1.2Gbps (dva puta brže od već odličnog Kirin 960 koji je ugrađen u Huavei Mate 9 i P10. Takođe, novi čip će podržavati 4G na obe sim kartice, ali i produžiti trajanje baterije.

Odakle Kirinu 970 tolika moć?

Pokreće ga osmojezgarni CPU i dvanaestojezgarni GPU nove generacije. Sagrađen korišćenjem 10nm naprednog procesa, čipset poseduje 5,5 milijardi tranzistora na površini od samo jednog centimetra kvadratnog, manji je od nokta.

Novi Kirin 970 je prva mobilna AI računarska platforma kompanije Huavej koja poseduje jedinicu za neutralnu obradu podataka - Neural Processing Unit (NPU). U poređenju sa četvorojezgarnim Cortek-A73 CPU klasterom, nova heterogena računarska arhitektura Kirin 970 ima do 25 puta bolje performanse i 50 puta veću efikasnost. Jednostavno rečeno, Kirin 970 može brže i sa mnogo manje energije da izvršava iste AI računarske zadatke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading