Kako će tehnologija da spasi Notr-Dam? Pre četiri godine urađena je ključna stvar

Autor: b92

Razonoda

18.04.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan kada je gorela jedna od najpoznatijih svetskih katedrala, Notr Dam u Parizu, planetarno je potresao javnost. Ipak, već sada stižu dobre vesti. Po svemu sudeći, tehnologija će puno pomoći u vernoj obnovi ove svetske kulturne baštine.

Foto: Tanjug/AP
Notr-Dam u plamenu

Svet s užasom gledao kako gori katedrala stara 850 godina. Prognoze su sada već optimističnie, pošto se već govori o planovima za obnovu.

Za vrlo kratko vreme prikupljeno je stotine miliona evra sa ciljem obnove najpoznatije pariske katedrale. Proces obnove će, bez ikakve sumnje, potrajati neko vreme, i za sada zapravo i nije poznato da li će se težiti originalnom stanju, ili pak kreiranju nečeg modernog, što bi bilo više u skladu sa današnjim duhom i vrednostima.

Međutim, već sada se zna da će tehnologija 3D skeniranja igrati ključnu ulogu u obnovi. Istoričar arhitekture dr Andrew Tallon 2015. godine predvodio tim koji je napravio 3D sken kompletnog Notr Dama u Parizu kako bi kreirao vernu digitalnu repliku srednjevekovne katoličke katedrale. Koristeći najnovije laserske senzore, tim je kreirao 3D sken koji se smatra jednim od najboljih i najkvalitetnijih na svetu, išavši duboko u detalje, prenosi PC Press.

Foto: wikimedia.org/pezi
Notr-Dam do pre neki dan

Nažalost, Dr. Tallon više nije živ, ali će njegov napor poslužiti prilikom restauracije. Zanimljivo je da je prilikom obavljanja posla on sam izjavio da cilj nije nikakvo očuvanje kulturne baštine, već da ga je prosto zanimalo da stekne više informacija o unutrašnjoj strukturi katedrale.

- Uvek sam bio zainteresovan za gotske građevine i razloge njihove postojanosti tokom vremena. Nažalost, nemamo nikakvu literaturu koja bi se bavima proučavanjem strukturne čvrstine kompletnog zdanja - rekao je tada, i dodao - koristio sam sofisticiranu tehnologiju kako bih dobio više odgovora, prevashodno laserske skenere, koji su se pokazali kao najbolje i najprimerenije rešenje -.

U vatri je potpuno uništen drveni krov Notr Dama, koji datira još iz 12. veka. Istovremeno, uništen je i toranj koji je rekonstruisan u 19. veku. Zahvaljujući digitalnom modelu, kao i velikoj količini prikupljenih sredstava, nema sumnje da će restauracija katedrale biti obavljena brzo i uspešno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading