Budite oprezni! Na ovih pet internet prevara padaju i najpametniji!

Autor: tportal.hr

Razonoda

24.08.2017

23:30 >> 06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donedavno svaki posetilac interneta smatrao se domišljatim i upućenim ako je ignorisao čudne e-mail-ove iz dalekih zemalja. Nažalost, razlika između prevare i legitimnog online biznisa ovih je dana postala prilično zamućena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Otkrivene prevare na koje i najpametniji padaju

Od prevara zamaskiranih u lažne web stranice do malwarea skrivenog u Wi-Fi hotspotovima, postoji nekoliko internet muljaža na koje ponekad nasednu i najpametniji internauti. 

Lažni email s društvene mreže  

Ova tipična metoda phishinga dolazi u obliku lažnog maila koji izgleda kao da je došao od prave društvene mreže. Oni vas mogu obavestiti da imate nove važne podsetnike ili da vas upozore da je neko pokušao da pristupi računu na koji se morate prijaviti kako biste potvrdili svoj identitet. Kliknete li na link u mailu otići ćete na lažnu web stranicu. Ako se na nju ulogujete, prevaranti će moći da uđu na pravi račun i ukradu vam identitet. Nakon toga vrlo verovatno sledi gomila sumnjivih poruka prijateljima i rodbini, kao i vrlo verovatno pokušaji ucenjivanja. 

Kako to izbeći? 

Ako postoje podsetnici koje morate pogledati, ne proveravajte ih kroz emailove, već idite direktno na društvenu mrežu koristeći vaš preglednik ili mobilnu aplikaciju. Ne ulazite na linkove koje dobijate putem mail-a.Takođe, aktivirajte dvostruku proveru svih vaših računa u slučaju da neko pokuša da se uloguje na njih sa nepoznatog računala. 

Neočekivani prilog e-mailu 

Ova prevara radi na taj način da počinioci vašem kolegi ukradu račun na društvenoj mreži ili e-mail te nakon toga šalju lažne mailove svim kontaktima. Ti mailovi neretko imaju dodatak ili link na lažnu stranicu za deljenje podataka gde od vas traže da download-ujete datoteku. Ako to učinite, na računar ćete dobiti desktruktivni malware koji će zaključati sve vaše datoteke i tražiti otkupninu. 

Kako to izbeći? 

Ako dobijete neočekivani dodatak u mailu ili link na stranicu za deljenje podataka, ne otvarajte je. Umesto toga javite se kontaktu putem drugog kanala komunikacije i javite mu šta ste od njega primili. U slučaju da je račun ukraden, pitajte ga o kakvoj se datoteci radi i je li je on poslao.

Neočekivani zahtev za prijateljstvo 

Ovom metodom prevarant duplira račun vašeg prijatelja, pa nakon toga odlučuje da vas doda. Nakon što potvrdite, prevaranti mogu pristupiti ličnim informacijama i koristiti ih kako bi pristupio vašem bankovnom računu. Ovo postiže tako da sazna imena vaše rodbine, kao i vaš rođendan kako bi ih koristio da bi odgovorio na tajna pitanja ili čak otkrio vaše lozinke. Nakon toga čak mogu slati linkove na prevarantske stranice koje od vas traže novac. 

Kako to izbeći? 

Jednostavno: ne prihvatajte pozive za prijateljstvo koji dolaze od stranaca. Ako neko s kime ste već prijatelji u pravome životu pošalje zahtev za prijateljstvo, javite im se i pitajte ih imaju li drugi nalog. Takođe, šta god radili, ne delite privatne informacije koje bi se mogle iskoristiti za logovanje na bankovni račun. 

Besplatni Wi-Fi hotspot 

Ova prevara radi na naoko jednostavan način. Kriminalac pomoću laptopa uspostavi besplatni Wi-Fi hotspot. Nakon što se spojite, osoba ima pristup vašem računaru i može ga pretražiti za gomilu ličnih i financijskih podataka. 

Kako to izbeći? 

U postavkama za vaš računar i telefon isključite automatsko spajanje na otvorene Wi-Fi mreže, pa uključite opciju 'Ask to join new Networks'. Wi-Fi držite ugašenim osim ako ga zapravo koristite. Ako želite da se priključite na Wi-Fi u kafiću, pitajte zaposlenog za ime mreže pre nego što se spojite. Ako ste na aerodromu, pretražite web pre dolaska kako biste znali ime bežične mreže. Takođe, nipošto ali nipošto ne pokušavajte da sprovodite bilo kakve financijske transakcije na ovim mrežama. Ako putujete često, investirajte novac i nabavite vlastiti lozinkom zaštićeni hotspot koji možete nositi sa sobom. 

Pop-up scareware 

Svi smo se susreli s ovim: surfujemo netom i odjednom posred ekrana iskoči upozorenje da nam je računar pun virusa. Kako bismo ih uklonili, potrebno je prvo pokrenuti lažni program koji bi ih počistio. Problem je u tome što sam program funkcioniše kao zamka za izvlačenje broja kreditne kartice. Kako bi pobrisao viruse, app od vas traži malu nadoknadu, no ni to nije njegovo najjače oružje. On, naime, u sebi sadrži opasni malware kojim kriminalac može pokrasti vaše informacije i preuzeti vam komjuter. 

Kako to izbeći? 

Jednostavno: ne ulazite na linkove koje nude pop-up reklame. Radije instalirajte višestruko nagrađivani antivirus koji svi preporučuju i pokrećite ga često. Takođe predlažemo da instalirate blokere pop-upova na svim pretraživačima. Za svaki slučaj, važne podatke imajte spremljene na spoljašnjem disku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading