Kako da zaštitite decu od interneta

Autor: B92

Razonoda

14.03.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem uzrastu, već od treće godine, a roditelji kod kuće i vaspitači u vrtićima nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je pokazalo istraživanje nastalo u okviru projekta "Bezbedan internet za celu porodicu" koji su pokrenuli UNICEF i kompanija Telenor, a provode Ministarstvo prosvete i Užički centar za prava deteta. 

Na osnovu istraživanja sačinjen je prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu u Srbiji pod nazivom "Deca i internet - pametno od početka" koji je danas predstavljan. Vodič je namenjen roditeljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od četiri do osam godina kako bezbedno i konstruktivno da koriste digitalne uređaje i internet.

Najnovija preporuka Američke akademije pedijatara (AAP) je da deca mlađa od 18 meseci ne bi trebalo da provode vreme ispred ekrana - televizora, mobilnih telefona, računara, dok deca između dve i pet godina ne bi trebalo da koriste digitalne uređaje više od jednog sata dnevno. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis kaže da deca počinju da koriste digitalne uređaje i internt u sve ranijem dobu, a da istovremeno roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da usmere decu da digitalne tehnologije koriste na konstruktivan način. 

- Ovaj vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digiatalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje i digitalnu pismenost - istakla je ona. 

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković ukazala je da Ministarstvo prosvete radi na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika. U digitalnom svetu, kako je rekla, izazov je dvostruk kako pružiti maksimalnu korist interneta za svako dete i kako ih zaštiti od nasilja koje se može desiti na internetu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading