PAZITE SE: Evo kako nesvesno možete da skinete malver

Autor: informacija.rs

Razonoda

22.08.2017

01:30 >> 16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživač Havier Mertens primetio je a zatim i analizirao maliciozni Word fajl koji je automatski preuzeo maliciozni RTF fajl što je na kraju dovelo do infekcije malverom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne dozvolite da vam se instalira malver

Mertensu se napad učinio neobičnim jer se sa taktikom koju su koristili napadači nikada ranije nije sreo. Napadači koriste funkciju Microsoft Worda koja omogućava fajlovima da automatski ažuriraju linkove koje sadrže.

Vektor infekcije je klasičan - dokument pod nazivom "N_Order#xxxxx.docx sa 5 slučajno odabranih brojeva, koji stiže do korisnika kao atačment u emailu. Fajl ima umetnuti link za drugi dokument koji je maliciozni RTF fajl koji pokušava da iskoristi CVE 2017-0199.

Word fajl pokušava da pristupi malicioznom RTF fajlu i ako uspe u tome, kasnije preuzima JavaScript payload koji preuzima RAT Netwire.

Mertens kaže da se link ažurira bez interakcije korisnika, bez upozorenja ili zahteva korisniku da to odobri. Međutim, servis za analizu malvera Malwr pokazuje da fajl traži odorenje od žrtve da ažurira dokument.

Nedavno su istraživači iz kompanije Trend Micro primetili da se CVE 2017-0199 ranjivost iskorišćava za napade. U napadu koji su analizirali u Trend Micro mehanizam isporučivanja malvera je isti (email atačment), fajl koji služi kao mamac je PowerPoint Open XML Slide Show (PPSX) fajl, a sličan je i finalni payload koji se pokreće pomoću funkcije animacije PowerPoint Show.

Sve ovo podseća na relativno novu tehniku isporuke PowerPoint malvera. U tom slučaju, interakcija korisnika je neophodna. Žrtva mora da pređe kursorom miša preko linka u PowerPoint fajlu da bi pokrenula preuzimanje.

- Vreme će pokazati da li će ovaj novi načun infekcije postati popularan među kriminalcima. Činjenica da nije potreban macro je novina, a pokretanje (preuzimanja) bazirano na pokretima miša je pametan potez - kaže Žerom Segura, istraživač iz firme Malwarebytes.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading