Najzad rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona

Autor: gizmodo.com

Razonoda

19.08.2017

22:30 >> 13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju rešili su jedan od najvećih problema koji je do sada stajao na putu uspešne zamene litijum-jonskih baterija cink-vazdušnim baterijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rešen najveći problem sa baterijama

Cink-vazdušne baterije znatno su jeftinije za proizvodnju od litijum-jonskih jer se cink nalazi svuda oko nas, mogu da uskladište znatno više energije, a pritom nanose daleko manje štete životnoj okolini. 

Njihovu primenu u mobilnim telefonima do sada je onemogućavao nedostatak elektrokatalizatora koji bi generisali kiseonik i smanjivali njegovu količinu tokom punjenja i pražnjenja baterije. 

Srećom, istraživači su razvili novu metodu koja je omogućila stvaranje cink-vazdušnih baterija "od nule". 

- Sve do sada, cink-vazdušne baterije pravljene su sa skupim i retkim metalnim katalizatorima, poput oksida platine i iridijuma. Naša metoda zasniva se na upotrebi jeftinih katalizatora koji daju izuzetno dobre rezultate - rekao je profesor Juan Čen sa Fakulteta inženjerstva i informacionih tehnologija na Univerzitetu u Sidneju. 

Čenov kolega, profesor Li Vej, kaže da se proizvodnja baterije sa novim katalizatorima pokazala izuzetno uspešnom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading