Kina klonirala GMO majmune! Oni su postali šizofreni, a naučnici idu korak dalje

Autor:

Razonoda

25.01.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski naučnici klonirali su genetski izmenjenog makakija radi istraživanja poremećaja jednodevnog ritma (cirkadijskog ritma) koji se dovode u vezu sa problemima sa spavanjem, depresijom i Alchajmerovom bolešću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To je prvi puta da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmenjeni majmun bio izvor za više klonova, piše Xinhuna.

Klonovi su došli na svet u Institutu za neurologiju pri Kineskoj akademiji nauka u Šangaju. Kao donator izabran je genetski izmenjeni majmun sa najizraženijom sklonošću poremećajima cirkadijskog ritma.

Iz fibroblasta životinje uzgojeno je pet klonova. Prema pisanju službenog lista China Dailyja, klonovi će omogućiti dalja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

Klonirani majmuni već pokazuju znakove "negativnog ponašanja", uključujući poremećaje spavanja, povišen nivo teskoba i "oblike ponašanja slične šizofreniji", dodaje list.

Xinhua pak ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se sprovode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading