Anksioznost kao posledica odvajanja od mobilnog telefona

Autor: ubergizmo.com, Republika

Razonoda

17.08.2017

23:30 >> 14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj korisnika mobilnih telefona do 2019. godine premašiće pet milijardi ljudi, a pametne telefone će do kraja 2017. godine posedovati oko 44% od ukupnog broja svetskog stanovništva. Veliki broj onih koji već poseduju ove uređaje oseća dozu neprijatnosti prilikom odvajanja od njih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nedostatak smart telefona izaziva anskioznost

Naučnici su ovaj "poremećaj" prepoznali kao jedan od problema modernog čoveka, pa su mu u skladu sa tim dali i stručno ime - anksioznost usled odvajanja od pametnog telefona ili nomofobija.

Ovaj problem, sudeći po rečima naučnika, pogađa sve veći broj ljudi, što je dovoljan razlog da pokušaju da mu se približe kako bi ga bolje razumeli. Jedan od mogućih razloga za ovaj tip anksioznosti je taj što sve više korisnika preko ovih uređaja dobija informacije o prijateljima, kolegama, članovima porodice, te poslovnim zadacima i rezultatima, što znači da, dok su odvojeni od telefona, osećaju da su uskraćeni za informacije koje određuju tokove modernog života.

Prema Ki Joon Kim-u, sa Univerziteta u Hong Kongu, pametni telefoni sadrže sve više intimnih uspomena, pa korisnici sve češće povezuju svoj identitet sa ovim uređajima. Kad se telefon posmatra kao produžetak ličnosti, korisnik se neizostavno vezuje za njega više nego što bi to učinio u vezi sa nekim uređajem koji ne operiše na ličnom nivou.

Ovaj problem će se, pretpostavljaju naučnici, u budućnosti pogoršavati, ako se ima u vidu da se servisi i aplikacije kreiraju na osnovu iskustava korisnika, Ovo potvrđuju i društvene mreže, gde se svakom pojedincu nude sadržaji na osnovu njegovih aktivnosti u okviru platforme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading