(VIDEO) NAUČNICI U ŠOKU: Severni pol klizi prema Sibiru, prave nove elektronske navigacione mape!

Autor: Tanjug

Razonoda

13.01.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Magnetno polje Zemlje, osnova za moderne globalne navigacione sisteme prolazi kroz stanje nereda, gurajući Severni pol od Kanade prema Sibiru, i niko nije siguran zašto se ovo dešava.

RepublikaFoto: pixabay.com

Severni pol klizi iz pravca Kanade prema Sibiru i kreće se neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje.

Zbog novonastale situacije i "neuobičajeno" brzog kretanja, naučnici moraju da izdaju hitne dopune mapa koje koriste elektronski navigacioni sistemi. Najgore u svemu je što se ne zna šta uzrokuje da se magnetno polje sada kreće tako brzo.

Magnetno polje menja se kada rastopljeni metali okružuju čvrsto jezgro zemlje i stvaraju struje i odgovarajuće magnetno polje. Kao rezultat toga, magnetni polovi imaju tendenciju da se malo pomeraju.

Severni magnetni pol prošao je prošle godine Međunarodnu datumsku granicu (zamišljena linija na Zemlji, suprotno od Griničkog meridijana koja menja datum kada se pređe), brzinom od 55 km godišnje, što je više od tri puta brže nego što se kretao pre sredine 1990-ih. Sada se nalazi na istočnoj hemisferi i odvaja se od Kanade i približava se Sibiru.

Naučnici smatraju da bi mlaz tečnog gvožđa ispod Kanade mogao da bude odgovoran za kretanje polova, slabljenje magnetnog polja ispod, omogućavajući Sibiru da se podvuče ispod pola, prenosi Nature.

 

 

- Položaj severnog magnetnog pola izgleda da je određen sa dva velika magnetna polja, jednog ispod Kanade i jednog ispod Sibira - rekao je Fil Livermur sa univerziteta u Lidsu.

Svetski magnetni model (velika prostorna slika Zemljinog magnetnog polja) se ažurira u petogodišnjim intervalima kako bi se obezbedilo da moderna navigacija prati promene u magnetnom polju Zemlje. Trebalo je da se ponovo konfiguriše sledeće 2020. godine, ali je do 2018. godine bilo potrebno hitnije ažuriranje. Naučnici bi trebalo da objave najnoviju verziju naredne nedelje, a tim se nada da će ovaj model trajati do 2020. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading