Evropa gradi svoj prvi SUPERRAČUNAR

Autor: zimo.dnevnik.hr, Republika

Razonoda

15.08.2017

22:10 >> 13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativu za izgradnju prvog superračunara potpisalo je do sada 9 zemalja članica Evropske unije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evropa gradi prvi superračunar

Evropska unija već duže vremena razmišlja o otpočinjanju ovog projekta, posebno ako se ima u vidu da neke druge zemlje već imaju svoj superračunar a ovovga puta evropljani su ostvarenju ovog cilja bliži nego ikad.

Kako bi odlučili kakav superračunar Europi zaista treba, gde bi se gradio i ko bi ga i s koliko evra finansirao, Europska komisija pokrenula je konsultacije sa zemljama članicama.

Pozvani su svi, od zemalja članica pa do firmi i institucija koje bi ga eventualno koristile, da izraze svoje mišljenje o budućem razvoju superračunara.

Kako ističu u Europskoj komisiji, rezultat konsultacija će pomoći razvoj sljedeće generacije računara i informacione infrastrukture u Europi.

Računala visokih performansi imaju velik potencijal za nauku, društvo i ulaganje u Europsku uniju zbog svoje mogućnosti da analiziraju velike količine podataka u stvarnom vremenu.

Ona mogu efikasno rešavati društvene i znanstvene izazove u područjima kao što su razvoj lekova za ličnu upotrebu, dekodiranje ljudskog mozga, predviđanje klimatskih promena i ublažavanje velikih industrijskih i prirodnih katastrova.

Podršku za razvoj modernog svetskog računarstva visokih performansi i informacione infrastrukture već su dale neke zemlje članice - Belgija, Francuska, Nemačka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading