PREDSEDNIK GIGANTA NE MARI ZA RADNIKE: "Majkrosoft" u službi američke vojske!

Autor: Republika/A.I.

Razonoda

01.01.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasna poruka Bred Smit rekao da će ova tehnološka kompanija dati američkoj vojsci svu tehnologiju koju napravi, bez obzira na bunt zaposlenih.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dok se u tehnološkim gigantima poput "Gugla" radnici bune protiv saradnje sa američkom vojskom, "Majkrosoft" je rešio da stane iza Pentagona. To je poručio predsednik kompanije Bred Smit na forumu Reganova nacionalna odbrana.

Vojni ugovori

- "Majkrosoft" će američkoj vojski dati pristup najboljoj tehnologiji, svoj tehnologiji koju proizvedemo. Tačka - rekao je on.

Priznao je da postoji bunt protiv toga i među radnicima "Majkrosofta". U junu su hiljade zaposlenih u tehnološkim kompanijama potpisale pismo protiveći se ideji da američka vojska ima dozvolu da koristi "Guglovu" veštačku inteligenciju kako bi analizirala snimke koje je napravio dron. Nakon toga, vrh "Gugla" je odlučio da ne obnovi ugovor s Pentagonom.

Foto: pixabay.com

- Želimo da se u Silicijumskoj dolini zna koliko je tradicija naše vojske etička i časna. Budućnost i korišćenje veštačke inteligencije i autonomnih sistema ima veliki značaj za sve, a ne samo za mlade ljude koji žive na zapadnoj obali. Otvoren sam za mišljenje radnika. Sećam se da sam dobio mejl od radnika koji je odrastao u Beogradu, u Srbiji, koju je NATO bombardovao 1999, u kom je rekao da ne može da shvati razloge koje "Majkrosoft" ima da pravi vojne ugovore. Razumem takvo rezonovanje i oklevanje - rekao je Smit.

Razvoj kompjutera

Kako navode američki mediji, radnici "Majkrosofta" nisu izrazili samo zabrinutost već su se otvoreno pobunili protiv učešća kompanije u projektu JEDI, razvoju kompjutera i klaud sistema američke vojske.

- Došli smo u "Majkrosoft" sa željom da tehnologija koju stvaramo ne našteti nekome i ne izazove ljudske patnje - pisalo je u njihovom pismu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading