Društvene mreže u 2018. izgubile poverenje korisnika!

Autor: superzena.b92.net

Razonoda

31.12.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izveštaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je reč o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svedoče pred američkim Kongresom. 

- 2018. je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga - izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. Pantas Sutarda, prenosi Glas Amerike. 


Kako je istakao, direktori velikih kompanija išli su na svedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će rešiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade. 

Najviše se preispitivao rad Facebooka. Taj gigant među društvenim mrežama kritikovan je posle otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrebila podatke miliona korisnika. 

U proleće ove godine, direktor Facebooka Mark Zakerberg krenuo je na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u nameri da uveri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke. 

Firma iz Kalifornije se suočila i sa drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja. Facebook je, takođe, oštro kritikovan kada su lažni izveštaji koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki. 


Zbog otkrića o propustima Facebooka neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram. Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. godine doneti federalni zakon o zaštiti podataka. Tehnološke kompanije ističu da podržavaju tu inicijativu. Međutim, da li će novi propisi povećati poverenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading