RAZOČARENJE: Apple ne želi da budemo sigurniji!

Autor: klix.ba,Republika

Razonoda

14.08.2017

10:36 >> 10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos činjenici da je reč o relativno jednostavnom sistemu, Apple ignoriše molbe za omogućavanje opcije koja bi milione korisnika njegovih uređaja, prvenstveno iPhonea, učinila sigurnijim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Apple ignoriše mogućnost da korisnici budu bezbedniji

Naime, omogućavanje opcije AML ili Advanced Mobile Location (Napredno lociranje uređaja) pospešilo bi lociranje hitnih poziva sa smartphone-a čime bi snage sigurnosti ili hitna pomoć dobili osnov za bolji način reagovanja. Google uspešno implementira ovu opciju na Android uređajima, ali vlasnici iPhone-a su ostavljeni bez takvog izbora, prenosi TheNextWeb.

Evropska asocijacija poziva za hitnu pomoć (European Emergency Number Association – EENA) je pokretač implementacije AML-a.

- AML se aktivira u sve više zemalja sveta i korisnici Google-a su u prednosti u odnosu na korisnike iPhonea i to u scenariju gdje je to najvažnije – prilikom nesreća. EENA poziva Apple da integrira AML u svoje uređaje kako bi pružili dodatnu sigurnost korisnicima, stoji u saopštenju EENA-e.

Većina poziva u slučaju nesreća obavlja se putem mobilnih telefona, čime je mogućnost lociranja uređaja postala od vitalne važnosti prilikom reagovanja policije, vatrogasaca ili hitne pomoći. Postoje mnoge aplikacije, unutar Androida i iOS-a, koje služe za olakšavanje ovog procesa, ali prednost AML-a je u tome što ne zahteva nikakvu dodatnu aplikaciju ni instalaciju. Proces je u potpunosti automatiziran.

AML samostalno prepoznaje poziv upomoć i prilikom detekcije aktivira GNSS ili globalni navigacioni satelitski sistem, te Wi-Fi. Smartphone potom šalje SMS poruke nadležnim organima u kojima stoji opis lokacije vlasnika. AML je do 4.000 puta precizniji od svih trenutno dostupnih modela lociranja i u mogućnosti je da prepozna prostorije unutar objekta.


- U proteklih nekoliko meseci predstavnici EENA-e putuju Evropom promovišući AML. Paralelno s tim procesom, EENA pokušava da kontaktira Apple, ali bez uspeha, kažu iz EENA-e.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading