Spejs Iks lansirao raketu koja će u orbiti da postavi moćni satelit

Autor: Republika

Razonoda

27.12.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raketa kompanije Spejs Iks (SpaceX) lansirala je danas raketu iz Kejp Kanaverala na Floridi da u orbitu postavi moćni satelit Dži-Pi-Es (GPS) američkih vazdušnih snaga, što je 21. i poslednje lansiranje kompanije za ovu godinu.

RepublikaFoto: twitter.com/TrendyNewsBits
Ilustracija

Raketa Falkon 9 poletela je u 8.51 po lokalnom vremenu (14.51 prema centralnoevropskom vremenu) noseći satelit s Globalnim sistemom za pozcioniranje treće generacije (GPS III) koji će se pridružiti konstelaciji od 31 GPS satelita američkih vazdušnih snaga već u svemiru. 

On bi trebalo da pruži tri puta veću preciznost od one koju pružaju njegovi prethodnici i to na duže vreme, a predviđeno je trajanje od 15 godina, navela je kompanija u saopštenju. To je prvi satelit u seriji nazvanoj "Vespući" prema italijanskom istraživaču iz 15. veka Amerigu Vespućiju koji je proračunao obim zemlje do tačnosti od 80 kilometara. Više milijardi ljudi na svetu računa na sistem GPS za svoje finansijske aktivnosti, saobraćaj i poljoprivredu. 


Svemirska kompanija Spejs Iks saopštila je da je raketa retkog tipa koji može da se žrtvuje - jer nema nameru da vraća prvi odvojen deo posle lansiranja pošto je potrebno svo gorivo da podigne satelit na njegovu visoku orbitu. Lansiranje ovog satelita odlagano je više puta iz tehničkih ili meteoroloških razloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading