MISTERIJA: Pronađena istorijska ploča čiji su simboli zbunili naučnike! (FOTO)

Autor: b92.net

Razonoda

10.08.2017

10:43 >> 10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednom polju u Španiji pronađena je kamena ploča sa neobičnim simbolima, prenosi Daily Mail.

RepublikaFoto: twitter.com/warren_khan
Neprepoznatljivi simboli mogu otkriti mnogo!

Istraživači smatraju da je najverovatnije reč o jednom od najranijih monumentalnih pisama na Iberijskom poluostrvu, ali nisu uspeli da dešifruju značenje simbola. 

Ploča najverovatnije potiče iz gvozdenog doba, a jezik sadrži elemente španskog i grčkog jezika, kao i iberijskih, kanaanitskih i istočnoarapskih jezika. U pitanju su kulture koje su u to vreme bile aktivne na Iberijskom poluostrvu. 

Ploča je dugačka 1.5 metar i široka 85 centimetara, a veruje se da su sumboli urezani u nju između devetog i trećeg veka pre nove ere, prenosi Antiquity. 

Još 2002. godine pronašao ju je farmer koji je obrađivao svoju zemlju u Montoru, ali je tada bačena u stranu. 

Dve godine kasnije, primetila su je dva šumara, koja su je odnela u Arheološki muzej u Montoru, gde je ostala narednih osam godina, piše IB Times. 

Garsija Sanhuan sa Univerziteta u Sevilji počeo je da je ispituje 2012. godine, i ubrzo otkrio da sadrži simbole koji potiču iz različitih jezika. 

- Jedna od pretpostavki jeste da ih je urezao nepismen narod, na osnovu onoga što je video (a nije razumeo) u drugim kulturama. Moguće je da je natpis posledica kontakta iberijskih naroda sa pridošlicama, najverovatnije Feničanima, koji su tvorci prvog pisma, rekao je Sanhuan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading