NASA: Scene iz vaših omiljenih sci-fi filmova su moguće!

Autor: b92.rs

Razonoda

03.08.2017

08:49 >> 21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li vam je poznat scenario u kojem naučnici primećuju asteroid koji direktno leti ka Zemlji i u nedostatku vremena za reakciju šalju bombu koja bi ga raznela? Možemo samo da se nadamo da do takve situacije nikada neće doći, jer kojim metodama bi se borila NASA?

RepublikaFoto: pixabay.com
Planeta i Asteroidi u Svemiru

NASA je opisala tri različita metoda kojima bi se borila protiv asteroida koji bi pretio našoj planeti. Jedan bi bio da pošalju ogromnu letelicu koja koristeći svoju gravitaciju skrenula asteroid sa putanje. Drugi način bi bio da promene njegovu brzinu i kurs koristeći jednu ili više letelica koje bi izvršile „kinetični udar“, a treći scenario bi bio identičan onom u filmu “Armagedon“ gde bi poslali bombu da ga raznese ili delimično skrene sa kursa. 

“To bi bio poslednji scenario ako bi nam isticalo vreme, ali definitino najefikasniji. Bilo bi potrebno mnogo koordinacije i odobrenja od vlade SAD, ali i drugih zemalja“, rekao je Linli Džonson, direktor kancelarije za planetarnu odbranu NASA-e dodajući da je najvažniji faktor vreme koje bi imali na raspolaganju. 

 

 

Kako kažu, čak i kada bi odmah primetili preteći asteroid i dalje bi im bilo potrebno "minimum jedna do dve godine za manje asteroide“, ali i više ako bi morala da se gradi posebna letelica u slučaju većih. 

Sunčev sistem je pun potencijalno opasnih objekata, kao što su asteoridi, a koje naučnici prate kako bi što pre mogli da reaguju ukoliko procene da su pretnja po planetu.

“Trenutno pratimo oko osam hiljada objekata, ali toliko toga neotkrivenog još postoji u našem Sunčevom sistemu. Verujemo da ima dvostruko više objekata koje takođe moramo naći. Udari asteroida su sada predvidivi i mogu se sprečiti. Ako ih pronađemo pre udara, možemo tačno predvideti njihovu putanju i vreme udara. A sada još na sve to imamo i tehnologiju da sprečimo da do toga dođe“, zaključuje Džonson. Inače, dobra vežba biće asteroid 2012 TC4 koji će u oktobru proći pored Zemlje na udaljenosti između 4.200 i 170.000 milja. NASA želi da se kroz ovaj slučaj dobro uvežba za ostale, potencijalno opasnije situacije. 


“Prateći ovaj asteroid uvežbaćemo ceo sistem, pratiti posledice manjih objekata koje će za sobom ostaviti, ali i internacionalnu komunikaciju“, rekao je Visnu Redi, sa Univerziteta u Arizoni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading