ŠTA KO VOZI: Srbi biraju Fijat, Bosanci Škode, a Makedonic i Bugari preferiraju Dačiju

Autor: mondo.rs

Razonoda

28.07.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi najviše vole nemačke brendove, a posebno Folksvagen. Međutim, najviše voze Italijane, odnosno modele Fijata, što ne iznenađuje s obzirom na njihovu fabriku u centru Šumadije, a posebno zbog cene polovnjaka ove marke.

RepublikaFoto: Fiat Media
U Srbiji se najviše vozi Fijat

Folksvagen je najvoljeniji i u regionu, ali se ipak neke druge marke češće viđaju na putevima. Tako je u BiH legendarna "dvojka" i dalje visoko kotirana i početkom godine je bila na drugom mestu najtraženijih polovnjaka. Ipak, komšije u najvećoj meri voze "jeftiniji Folksvagen", odnosno modele češke Škode. Makedonci, kao i Bugari preferiraju Dačiju.

Što se ostatka Evrope tiče, Folksvagen je svakako najpopularniji. Prema rezultatima ovogodišnje prodaje, Golf je u prva tri modela u polovini zemalja, a broj 1 je u Austriji, Belgiji, Nemačkoj, Letoniji i Luksemburgu.

RepublikaFoto: Volkswagen Media
Golf je broj 1 u Austriji, Belgiji, Nemačkoj, Letoniji i Luksemburgu

Lokal-patriotizam vlada na tržištima Francuske (prva tri – Klio, 208 i C3), Češke (Oktavija, Fabija i Rapid), Italije (Panda, 500 i 500X), Rumunije (prva dva Logan i Daster), Španije (Leon i Ibica) i Švedske (S90/V90 i XC60).

I u drugim evropskim zemljama su pomenuti brendovi i modeli najčešći izbor kupaca, a jedino se izdvaja tržište ekološke Norveške. Tamo su najpopularniji potpuno električni automobili – Nisan lif, VW E-golf i BMW i3.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom
Nisan Lif je najpopularniji u Norveškoj

Što se ostatka sveta tiče, Tojota vlada većinom zemalja Dalekog istoka i Južne Amerike, sa izuzetkom Vijetnama (Kia), Kine (Vuling), Brazila (Ševrolet) i Koreje (Hjundai). Ova korejska marka je najpopularnija u Rusiji. U SAD i Kanadi bez premca je Ford.

U prvih šest meseci, najviše na svetu je prodato modela Tojota Korola (više od pola miliona). Slede je Fordovi pikap modeli iz F serije (oko 450.000 komada) i Folksvagen Golf sa 370.000 primeraka. Ovaj redosled će se svakako promeniti dolaskom nove generacije Golfa sledeće godine.

Prodaja novih modela u Srbiji u 2018.

Prema podacima analitičarske kuće "Cube Team", do 30. juna u našoj zemlji je najviše registrovano novih putničkih modela Škode (2.153 primeraka), Fijata (1.590) i Folksvagena (1.119). Ovo su i jedini brendovi koji su prešli cifru od hiljadu prodatih komada u prvih šest meseci ove godine.

RepublikaFoto: Škoda media
Najviše novih registrovanih vozila u Srbiji je marke Škoda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading