DRAKONSKA KAZNA ZBOG VARANJA: Daimler će možda morati da plati 3.75 milijardi evra

Autor: vrelegume.rs

Razonoda

04.06.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački ministar saobraćaja, Andreas Šojer, zapretio je Damiler grupaciji kaznom od 3,75 milijardi evra zbog vozila sa dizel agregatom koja poseduju uređaj za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

RepublikaFoto: Daimler Media
Mercedes je jedan od najpopularnijih brendova koje poseduje Daimler grupacija

Nemački list Špigel je objavio informaciju da je Šojer prošlog ponedeljka ispitivao šefa kompanije Dailer, Ditera Zecea o vozilima kompanije Mercedes-Benz na kojima je nedavno pronađen ilegalni softver.

Šef proizvođača iz Štutgarta je pozvan na privatni razgovor, kako bi odgovorio na pitanja u vezi sa ilegalnim uređajem i softverom, koji su pronađeni u kombiju Mercedes-Benz Vito od strane regulatornog tela Nemačke, KBA.

Kako se navodi, ovaj nemački saobraćajni organ je prošle sedmice naložio Daimleru da sa tržišta povuče model Vito koji poseduje dizel agregat radne zapremine 1,6 litara čiji je konstruktor kompanija Reno.

RepublikaFoto: Daimler Media

Predstavnici Daimlera su izjavili da će se žaliti protiv odluke KBA, koja je klasifikovala softver kao nelegalan, pa čak i zatražiti pravdu preko suda, ukoliko to bude neophodno. Postoje navodi da i dizel agregati u modelima C klase takođe nisu u skladu sa standardima o emisiji štetnih gasova.

Naime, Šojer je izjavio da postoje šanse da je čak 750.000 vozila kompanije Mercedes posedovalo uređaj i softver za varanje na testovima emisije štetnih gasova, te da bi kazna za Daimler mogla biti i do 5.000 evra po vozilu, navela je agencija Rojters.

Drugi sastanak ministra Šojera i Zecea će se održati krajem meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading