RASTE POTRAŽNJA: Broj električnih automobila u svetu povećan za 50 procenata

Autor: mondo.rs

Razonoda

31.05.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodaja električnih automobila u svetu je porasla za 54 odsto u 2017. godini, premašivši nivo od tri miliona vozila. To je u svom izveštaju objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi portal Seebiz.eu.

RepublikaFoto: Renault Media
Elektromobili sve popularniji u svetu

U Kini, najvećem tržištu električnih vozila na svetu, prodaja je takođe porasla za polovinu, ali njihov tržišni udeo je ostao mali i iznosio je 2,2 posto. Daleko najveći udeo električna vozila imaju u Norveškoj, od 6,4 posto, što je još uvek skromno, napominju u IEA-i. Ipak, pokazuju optimizam u prognozama za sektor.

- Podsticajne mere i smanjenje troškova će verovatno dovesti do značajnog rasta tržišnog udela (električnih automobila) u posmatranom periodu do 2030. godine - navodi se u izveštaju.

Foto: Daimler Media
Kina i Norveška prednjače

Ukoliko se budu poštovale aktuelne obaveze prema okolini, "broj električnih lakih komercijalnih vozila na putevima će porasti na 125 miliona do 2030. godine", ističu u IEA-i. Čak se pominju brojke i od 220 miliona vozila na struju.

Ova agencija kaže da bi vlade trebalo da preuzmu inicijativu kako bi automobili budućnosti pretekli benzinsku i dizelsku konkurenciju.

- Glavna tržišta po prodaji (Kina) i udelu u prodaji (Norveška) pokreću najsnažnije inicijative - naglašavaju u IEA-i.

- Što se tiče predstojećeg perioda, najjače političke signale trenutno šalju ciljevi za električne automobile u Kini i u Kaliforniji, kao i nedavni predlog Evropske unije o standardima emisija ugljen dioksida za 2030.

Francuska, čija je automobilska industrija druga u Evropi, nakon Nemačke, otišla je i korak dalje, najavivši da do 2040. godine namerava da obustavi prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što je deo ambicioznog plana iz Pariskog sporazuma o klimi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading