ODUSTAJU OD GORIVA: Od 2020. prodavaće se samo električni Smartovi

Autor: b92.net

Razonoda

24.04.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početkom naredne decenije Smart će isporučivati samo električne automobile.

RepublikaFoto: Daimler Media
Prelaskom na električni pogon 2020. godine, Smart će preduhitriti Mercedes

Mali gradski automobili Smart "ForTwo" i "ForFour" prodavaće se od 2020. isključivo sa elektromotorom, saopštio je prvi čovek Daimlera, Diter Ceče, na godišnjem obraćanju akcionarima te kompanije u čijem vlasništvu je i brend Mercedes.

S obzirom na gabarite i prevashodnu namenu ova dva modela, koja su pre svega namenjena za vožnju u urbanim sredinama, potpuna elektrifikacija ima smisla jer se tako smanjuje zagađenje vazduha u gradovima. Prelaskom na električni pogon 2020. godine, Smart će preduhitriti Mercedes, koji je još ranije najavio da će od 2022. imati bar po jednu elektrifikovanu verziju u svakom automobilskom segmentu.

Daimler je 2016. lansirao električne verzije aktuelne generacije svojih modela - "ForTwo ED", "ForTwo Cabrio ED" i "ForFour ED". Sve verzije dele isti pogonski sistem koji se sastoji od električnog motora od 83 ks (61 kW) i 160 Nm, i litijum-jonskih baterija kapaciteta 17,6 kWh.

RepublikaFoto: Daimler Media
Električni pogon omogućava verziji "Cabrio" da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,8 s

Električni pogon omogućava verziji ForTwo da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,5 s, modelu Cabrio za 11,8 s, dok je Smartu ForFour na struju potrebno 12,5 s da bi iz stanja mirovanja došao do "stotke". Maksimalna brzina sva tri automobila elektronski je ograničena na 130 km/h, kako bi se povećala autonomija u vožnji.

Jednostepeni menjač, koji vodi poreklo iz kompanije Reno, snagu šalje na zadnje točkove.

Smart je 2016. naveo da je prema tadašnjem (NEDC) standardu za poređenje vozne autonomije različitih vozila, električni "ForTwo" u stanju da sa punim baterijama pređe do 160 km, dok maksimalna autonomija u vožnji modela ForTwo Cabrio i ForFour iznosi 155 km.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading