ŠOKANTNO: Polovina vozača kaže da je u redu prekoračiti brzinu!

Autor: b92.net

Razonoda

21.04.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki nisu ni svesni kada voze prebrzo, drugi gaze pedalu samo kada su u žurbi, a treći kada znaju da ih neće snimiti kamera ili radar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Polovina ispitanika smatra da je vožnja preko ograničenja prihvatiljiva

Vožnja preko ograničenja prihvatljiva je za 50 procenata britanskih vozača, pokazalo je istraživanje sprovedeno u toj zemlji.

Ispitanici smatraju da je sasvim prihvatljivo voziti, u proseku, 41 km/h (26 milja na sat) u zoni gde je ograničenje 32 km/h (20 milja na sat). Takođe, vozači misle da je u redu voziti brzinom od 127 km/h (79 milja na sat) na autoputu, iako je tu brzina ograničena na 112 km/h (79 milja na sat).

U istraživanju koje je naručila osiguravajuća kuća "Direct Line" učestvovalo je preko 2.000 britanskih vozača, a 78 odsto anketiranih priznalo je da je vozi brže od ograničenja, dok 5 procenata kaže da to čini svaki put kada sedne za upravljač automobila.

Interesantni su i razlozi zašto vozači prekoračuju dozvoljenu brzinu. Njih 51 odsto izjavilo je da to radi jer nisu ni svesni da voze brže od ograničenja, dok trećina to čini svesno, sa namerom, ali samo onda kada je put prazan.

RepublikaFoto: Tanjug
Čak 78 procenata anketiranih priznalo je da vozi brže od ograničenja

Oko petine vozača priznalo je da će prekoračiti brzinu kada su u žurbi, a 14 odsto to radi kada znaju da ih neće snimiti kamera koja beleži prekoračenje brzine na putu.

U 2016. godine na britanskim putevima poginulo je 229 osoba u nesrećama čiji je uzrok bilo prekoračenje dozvoljene brzine, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja, a 1.549 ljudi je teže povređeno.

- Vožnja većom brzinom od dozvoljene jedan je od najčešćih uzroka saobraćanih nezgoda i smrtno stradalih na putevima u Britaniji - kaže Rob Majls, direktor osiguravajuće kuće "Direct Line".

Istraživanje je pokazalo da vozači najčešće prekoračuju brzinu nehotice, bilo da nisu svesni da voze brže od ograničenja, bilo da ne znaju koliko je ograničenje na putu kojim se voze.

Rob Majls napominje da su ograničenja brzine postavljena sa razlogom, naročito ona koja se odnose na oblasti u blizini škola, bolnica ili pešačkih zona, gde kretanje malom brzinom u slučaju naletanja vozila na pešaka može toj osobi da spase život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading