AUTO GROZNICA: Prodaja vozila u Evropi na desetogodišnjem maksimumu

Autor: totalcar.rs

Razonoda

20.01.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje evropskih proizvođača vozila saopštilo je da je prodaja automobila u Evropi u 2017. godini prešla nivo od 15 miliona jedinica prvi put u poslednjih deset godina. Prošla godina je bila četvrta zaredom u kojoj je zabeležen rast kupovine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Italija i Španija su imale najveći rast

Registracija novih vozila porasla je za 3,4 odsto u odnosu na 14,6 miliona prodatih 2016. godine, navelo je udruženje ACEA, što znači da je prodaja stigla do najvišeg nivoa od 2007. godine, kada je počeo šestogodišnji pad prodaje. Većina vodećih proizvođača automobila zabeležila je rast, kao i četiri od pet glavnih tržišta. Prodaja je jedino pala u Velikoj Britaniji, i to za šest odsto, kao posledica glasanja da se napusti Evropska unija.

Italija i Španija, koje su najteže pogođene šestogodišnjom krizom, imale su prošle godine najveći rast, blizu osam odsto, a slede ekonomski jake zemlje – Francuska s rastom prodaje vozila od gotovo pet odsto i Nemačka s povećanjem od gotovo tri odsto.

Foto: pixabay.com
Folksvagen je i dalje proizvođač broj jedan

Proizvođač PSA Pežo-Sitroen zabeležio je rast prodaje od 28 odsto s više od 1,8 miliona prodatih vozila, zahvaljujući preuzimanju Opela od Dženeral motorsa. Folksvagen je ostao broj jedan proizvođač na evropskom tržištu sa skromnim rastom prodaje od 2,3 odsto, odnosno 3,5 miliona vozila. Među luksuznim proizvođačima automobila, prodaja Alfa Romea skočila je 29 odsto na 85,691 vozila, što je najveći rast u odnosu od bilo koji brend, a podstaknuta je prodajom modela “đulija” i terenca “stelvio”. Prodaja Tojote je porasla 12 odsto ali japanski proizvođač, koji je jedan od vodećih na globalnom tržištu po prodaji, i dalje nije dostigao svoj cilj da ima udeo od pet odsto na evropskom tržištu. Tojota je imala rast prodaje od 4,6 odsto prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading