Koliko dugo zapravo možete da vozite "na rezervi"?

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

11.11.2020

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dužim putovanjima, vozači su u prilici da se pitaju koliko još kilometara mogu da pređu kada im se na komandnoj tabli upali lampica koja signalizira da je količina goriva "na rezervi".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obično se pretpostavlja da sa tom poslednjom količinom goriva može da se pređe nekih 50-ak kilometara, što je više nego dovoljno da se stigne do sledeće benzinske pumpe.

Međutim, prošlogodišnje istraživanje britanskog sajta Compare the Market, pokazalo je da to možda baš i nije tako. Veliki broj ispitanih vozača bio je uveren da se na rezervi može preći oko 30 kilometra, ali se to u realnosti pokazalo dosta drugačije.

U praksi, međutim, većina automobila je u stanju da pređe duplo više kilometara, a neki čak i više od toga. Na prilično velikom uzorku od 96 popularnih automobila svih klasa, lampica se u proseku palila kada u rezervoaru ostane manje od 10 odsto goriva u odnosu na ukupnu zapreminu rezervoara.

Ovde je veoma važno istaći da česta vožnja "na rezervi" uopšte nije preporučljiva, odnosno da je čak i štetna, budući da može da izazove ozbiljne mehaničke kvarove, pre svega, pumpe za gorivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slavisa

11.11.2020 13:00

Iz iskustva sam naucio da kad putujem na duze staze da mi rezervoar bude pun od pocetka voznje,a onda ga negde na sredinu puta dopunim.Ove godine zbog situacije sa koronom,nismo putovali mnogo na duze staze,ali mi auto znaci da po gradu obavim mnogo toga.Deca su mi kupila ambilfe aparat za preciscavanje vazduha u kolima.Odlicna stvar,jer mi u kolima ne treba maska,a kad izadjem iz kola imam utisak da je vazduh napolju zagadjen.