Nemci nas kopiraju! Kamere koje mere prosečnu brzinu stižu i na Autoban

Autor: republika

Razonoda

30.09.2020

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sistem nadzora brzine od sada je regulisan zakonom ali, kao što i pretpostavljate - vozači nisu previše oduševljeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sistem koji je odnedavno u upotrebi u Srbiji uskoro će stići i na neke deonoce auto-puta u Nemačkoj.

Ipak, nismo mi "izmislili toplu vodu", s obzirom da sličan sistem koji meri prosečnu brzinu na delovima auto-puta već funkciniše u Italiji i Austrijia. Sad se sve pokrenulo i u Nemačkoj.

Prvi "nacionalni radar" za kontrolu brzine na deonici auto-puta južno od Hanovera u zakonskoj je upotrebi, a slična tehnologija bi uskoro mogla da bude korišćena širom zemlje, prenosi Revijahak.

Isprobana metoda lukavih vozača koji nakratko pritisnu kočnicu pre nailaska na kameru, a kada prođu radar za merenje nastave da ubrzavaju preko ograničenja trebalo bi da postane prošlost u Nemačkoj uvođenjem ovog novog radarskog sistema koji bi merio prosečnu brzinu vozila na određenoj ruti auto-puta.

Prva takva deonica, koja se nalazi južno od iz Hanovera, trebalo bi da spreči ovakvo ponašanje i učini ga beskorisnim.

Ovaj sistem nadzora brzine od sada je i zakonski odobren u Nemačkoj, ali nisu svi previše oduševljeni. Među onima koji imaju zamerku na njegovo uvođenje su, pre svega vozači, zatim pobornici zaštite ličnih podataka, pa čak i Nemački auto-klub ADAC.

Inače, prve kamere koje mere prosečnu brzinu su odobrene nakon dugotrajnih pravnih sporova. Presuda Višeg upravnog suda u Lineburgu sada je konačna.

To znači da bi i druge savezne države u Nemačkoj mogle da koriste istu tehnologiju na odgovarajućim deonicama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading