LOŠA NAVIKA! Ako ne skidate nogu s kvačila na semaforu, čeka vas skupa popravka

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

06.09.2020

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Držanje noge na papučici kvačila dok stojite na semaforu je loša navika, koja može da se završi oštećivanjem kvačila i skupim popravkama. Problemi sa kvačilom se neće odmah pojaviti, što otežava otkrivanje kvara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U okolnostima normalne vožnje kvačilo će izdržati do 100 hiljada kilometara, pre nego što polako počne da pokazuje znake neispravnosti.

Zbog sporog trošenja kvačila, vozači to ne primećuju, pa se vremenom navikavaju na prve znakove njegove istrošnosti. Koliko dugo kvačilo to može da izdrži, zavisi od ponašanja vozača, odnosno od načina vožnje.

Ako broj obrtaja raste dok vozite, a sa njima ne raste i brzina vozila, znaćete da vam kvačilo proklizava.

Ako papučica kvačila stoji visoko - to je znak da je kvačilo već istrošeno, prenose Nezavisne. Ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj "škripi", i to može da bude znak da ćete uskoro imati troškove.

Sa pritisnutom papučicom kvačila, delovi sistem prenosa podvrgnuti su povećanom pritisku. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da samo držanje noge, bez pritiskanja papučice, umiruje vozača. Prema takvom tumačenju, za ceo sklop kvačila tokom njegovog životnog veka ta vrednost je toliko zanemariva da to ne bi trebalo da vas brine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading