(VIDEO) Budućnost je tu: Japanci testirali leteći automobil

Autor: Srbija danas, Republika

Razonoda

01.09.2020

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska kompanija Sky Drive objavila je da je prvi javni probni let letećeg automobila sa posadom u Japanu uspeo.

RepublikaFoto: youtube.com/SkyDrive Inc
Leteći automobil

Demonstracija je sprovedena na Toyotinom poligonu, jednom od najvećih japanskih poligona.

Automobil, nazvan SD-03, poleteo je s pilotom, a zatim je kružio oko četiri minuta pre nego što je sleteo na poligon. Takođe će biti testiran van lokacije ove godine, a očekuje se da će konačno biti dostupan na tržištu 2023. godine.

 

 

 

- Jako smo zadovoljni što smo samo dve godine nakon osnivanja kompanije uspeli izvršiti prvi let letećeg automobila s posadom u Japanu - rekao je izvršni direktor Tomohiro Fukuzawa, dodajući da im je cilj da komercijalizuju takvo prevozno sredstvo.

- Želimo društvo u kojem će leteći automobili biti pristupačno i prikladno prevozno sredstvo preko neba, a ljudi će iskusiti siguran i udoban novi način života - rekao je Fukuzawa.

Pilot je upravljao komandama, ali stabilnost i sigurnost osiguravao je računar, a tehničko osoblje neprestano je nadziralo uslove leta i rad aviona, napisali su u saopštenju za javnost na svojoj veb stranici.

SD-03 je najmanji električni model za vertikalno poletanje i sletanje na svetu i, prema navodima kompanije, zauzima prostor oko dva parkirana automobila. Visok je dva metra, dugačak četiri metra i jednako širok.

Pogonski sklop sastoji se od električnih motora koji pokreću rotore na četiri mesta. Na svakom mestu postoje dva rotora koji se okreću u suprotnom smeru, a svaki od njih pokreće vlastiti motor.

Ima osam motora koji osiguravaju "sigurnost u nuždi", omogućavajući tako i poštovanje propisanih standarda ili propisa.

 

 

 

- U dizajniranju neistraženog novog tipa vozila poznatog kao leteći automobil, za inspiraciju smo odabrali ključnu riječ "progresivno" - rekao je direktor dizajna Takumi Yamamot.

- Želeli smo da ovo vozilo bude futuristično, harizmatično i privlačno svim potencijalnim kupcima, dok u potpunosti uključuje visoku tehnologiju SkyDrive - dodao je Yamamot.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading