Otvoriti prozore ili uključiti klimu, pitanje je sad: Evo kako da uštedite gorivo tokom leta!

Autor:

Razonoda

15.08.2020

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako podneti vožnju po letnjim vrućinama, ali da bude što ekonomičnije? Da li otvoriti prozore ili uključiti klima-uređaj? Vozače muče ova pitanja, a mi donosimo odgovore na njih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ono što mnogi ne znaju jeste da su stručnjaci izračunali “magičnu” granicu brzine, koja diktira kako ćete se ponašati u svom ljubimcu.

Razlika u potrošnji

Da vas ne mučimo previše, odgovor je – 72 km/h. Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore da bi rashladili auto.

Sve se menja ako vozite brže, jer otpor otvorenih prozora okreće situaciju u korist klime, odnosno, njeno uključivanje tada uzrokuje manju potrošnju goriva.

 

Da budemo precizniji, rashladni uređaji u proseku povećavaju potrošnju za 10%, a otvaranje prozora pri većim brzinama za čak 20%.

Kako po gradu?

U ovoj jednačini trebalo bi uzeti u obzir i gradsku vožnju, kada su vozači izloženi velikoj količini izduvnih gasova, prenosi Revija HAK.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U gradu se uglavnom krećete manjim brzinama, posebno u vreme špica, a otvaranje prozora svakako neće prijati.

Savetuje se da zatvorite prozore i spoljašnje ventilacione otvore, a uključite klimu. Tako nećete uvlačiti vazduh spolja, već ćete reciklirati onaj u kabini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading