Katalizatori masovno nestaju: Ovaj deo se krade širom sveta, a evo i zbog čega

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

28.07.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Nemačkoj su pre nekoliko meseci lopovi za jednu noć sa parkiranih automobila poskidali čak 53 katalizatora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krađa katalizatora je postala razvijen i unosan posao u Evropi, gde crno tržište ovih delova iz dana u dan postaje sve veće, ali se sada cela priča, izgleda, preselila i sa druge strane okeana.

Policija je u Kaliforniji ovih dana sprovela veliku raciju u gradiću Elk Grouv, u kojoj je zaplenila čak 2.000 katalizatora, kao i 300.000 dolara u kešu.

Katalizatori su, izgleda, i van Evrope, na drugim stranama sveta postali tražena roba. Međutim, ovde nije samo njihova preprodaja u pitanju. Oni su traženi i zbog paladijuma, koji se u njima nalazi. A cena tog vrednog i retkog metala iznosi oko 2.000 dolara po unci.

Da krađe katalizatora mogu biti i veoma opasne pokazuje slučaj koji se u februaru dogodio u Engleskoj, kada je jedan lopov poginuo ispod automobila pošto se dizalica pomoću koje je podigao vozilo izmakla, pa je auto pao na njega smrskao mu grudni koš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading