5 situacija u kojima NE SMETE NI SLUČAJNO da sedate za volan!

Autor: mojauto.rs

Razonoda

27.07.2020

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovornost bi trebalo da postoji kod svih vozača onog trenutka kada uđu u auto, bez obzira da li putuju svega 15 minuta ili 15 sati. Dakle, opreznost i odgovornost, prema drugima, ali i prema sebi se podrazumeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato bi trebalo ponekad da izbegavate situacije koje su rizične i koje vam nikako neće doneti dobrobit. U nekim situacijama neopreznost može dovesti do toga da budete novčano, ali i zatvorski kažnjeni, a u nekim drugim možete ugroziti svoj ili tuđ život. Svest o tome je veoma važna. Postoje situacije kada nikako ne biste smeli da sednete za volan, bez obzira koliko ste iskusan vozač. Radi se o sledećim situacijama:

Kada ste pod dejstvom alkohola

Naravno, to je ono što se podrazumeva i što svi vrlo dobro znaju, ali vrlo često se ovo pravilo krši. Trebalo bi da razmislite svaki put kada sednete u auto pijani, šta sve može da prouzrokuje vaše neodgovorno ponašanje. Takvo vaše ponašanje može da vam upropasti život. Par minuta zadovoljstva, gas do daske, adrenalin u krvi, pojačana omiljena pesma - sve je to ono što može da dovede do katastrofe. Zato, iako ste odličan vozač, preskočite vožnju u pijanom stanju - tada se ne dokazuje umeće!

 

Neposredno nakon nekih medicinskih intervencija

Vrlo je važno konusltovati se sa doktorom kada imate neku vrstu zdravstvene intervencije. Na primer, kada radite lasersko skidanje dioptrije ili neku drugu intervenciju na oku, nikako ne biste smeli da sednete u auto. Tog dana, ali i narednih dana, nećete videti baš najbolje, dakle vaš vid će nakon laserskog skidanja dioptrije biti malo zamućen i nećete biti osposobljeni za vožnju. Zato je bolje da izbegnete upravljanje automobilom u tom periodu.
I druge intervencije mogu uticati na vašu sposobnost upravljanja vozilom i zato uvek kada niste sigurni da li bi trebalo da vozite ili osećate da niste potpuno sigurni zamolite nekog drugog da vozi umesto vas.
Takođe, kada radite lasersko skidanje dioptrije nikako ne biste smeli da vozite ni električni trotinet, bicikl ili bilo koje drugo prevozno sredstvo, tada morate pitati nekog da vas odveze i doveze.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža

Kada ste jako umorni

Nikako ne biste smeli da vozite kada ste umorni. Bolje je da stanete negde pored puta, da odmorite, odspavate i jednostavno predahnete. Umor je jedan od najgorih neprijatelja. Vrlo često niste ni svesni koliko je teško održati budnost tokom puta, nećete ni biti svesni kada vam glava klone, a svaki sekund tokom vožnje je bitan! Umor usporava i vaše reflekse i reakcije, pa i to može biti dodatan problem u saobraćaju.

 

Kada imate ogroman strah od vožnje

Kada imate ogroman strah od vožnje, a pritom ste i paničar i nemate dovoljno iskustva. Možda je bolje u početku da vozite sa nekim iskusnijim. Ukoliko ste imali neko loše iskustvo i imate jednostavno grč kada je vožnja u pitanju, savetujemo da probate da vežbate opuštanje i smirivanje pre nego što sednete u auto, jer panika u kritičnim situacijama nikako nije dobar saveznik.

Kada su uslovi za vožnju veoma loši

Snežno vreme, kišovito, maglovito - ovakve situacije su za izbegavanje. Ukoliko ne morate, nije poželjno da u ovim situacijama sedate u kola i idete na dalji put. Nije poželjno da žurite i jurite negde kada su uslovi za vožnju nemogući. Bolje bi bilo da sačekate da prođe ta kiša, da se smiri vreme ili da jednostavno izaberete neko drugo prevozno sredstvo ili da na kraju krajeva izaberete da ostanete u svom domu i otkažete obaveze.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading