OVO SU NAJVEĆI PROPUSTI SA KLIMOM U AUTU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kabina smrdi, magle se stakla, klima slabo radi...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zvuči vam poznato? Otkrivamo vam pet najčešćih propusta kod korišćenja klima-uređaja u automobilima...

Po zagušljivosti i teškom vazduhu u automobilu prepoznaćete, posebno sada, leti, da nešto niste radili kako treba. Razlog je jednostavan: loše (ili nikakvo) održavanje sistema ventilacije i klima-uređaja. Ovih pet stvari ne smete propustiti ukoliko želite da izbegnete pomenute probleme.

1. DEZINFEKCIJA

Najkasnije kada iz klima-uređaja neugodno zasmrdi nakon uključivanja, vreme je za dezinfekciju. To je znak da je sistem prepun bakterija koje su se nastanile u ventilatoru i direktno na isparivaču. Klima-sistem lako možete sami dezinfikovati, najčešće se koriste posebni sprejovi za dezinfekciju ventilacije. U automobilu se nekoliko minuta raspršuju dok radi klima. Alternativno, postoje posebne pene koje se prskaju ravno na isparivač.

Klima-sistem lako možete sami dezinfikovati, najčešće se koriste posebni sprejovi

2. MENJAJTE FILTER

Filter vazduha kabine mora se redovno menjati. U suprotnom, bakterije se takođe mogu naseliti i tamo, te uzrokovati neugodan miris, a može se skupljati i vlaga. Promena filtera posebno je važna za osobe s alergijskim reakcijama, pa bi ih u tom slučaju trebalo menjati bar jednom godišnje. I oni koji nisu skloni alergijama takođe mogu nešto učiniti za zdravlje: ako stavite filter s aktivnim ugljem, štetne materije će biti eliminisane. A ovi filteri koštaće malo više od običnog papirnog filtera. Filter možete lako zameniti i sami.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. GUBITAK SNAGE

Svaki klima-sistem s vremenom gubi rashladno svojstvo, odnosno snagu, i to do 15 odsto. Kako vreme prolazi, ukoliko ništa ne učinite, klima će sve manje rashlađivati vozilo. Zbog toga bi stručnjak za klime trebalo da pregleda rashladni sistem u automobilu na svake tri ili, još bolje, dve godine.

4. VLAGA U KABINI

Ako u automobilu miriše na težak vazduh, iza toga se nalazi vlaga. U kolima se skuplja mnogo vlage, posebno u hladnim mesecima. Problem se pogoršava neadekvatnim održavanjem vozila. Čak i oni koji često ulaze u automobil s odećom natopljenom kišom nose vlagu. Prvi znak da je u kolima previše vlažnog nakupljenog vazduha jeste brzo zamagljivanje prozora iznutra. U ovom slučaju možete koristiti posebne auto-odvlaživače vazduha.

Stručnjak treba da pregleda klimu u kolima na svake dve ili tri godine

5. PREBACITE VENTILATOR NA CIRKULISANJE VAZDUHA

Ventilator ne sme biti trajno zatvoren ili prebačen na recirkulaciju jer tada svež vazduh neće ući u unutrašnjost vozila. Tada vlagu nećete moći da izbegnete, a počeće da se stvaraju i gljivice. Zato je dobro da uvek imate ventilatore uključene bar na najmanjoj snazi duvanja i dovodom svežeg vazduha u kabinu. Važno je i da klima-uređaj redovno koristite. Ako ne koristite, stvara se loš vazduh u kabini, a može se oštetiti i sam klima-uređaj ako se koristi samo sezonski.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading