Gde je najbezbednije sedeti u automobilu?

Autor:

Razonoda

16.07.2020

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija otkrila gde je najsigurnije sedeti u automobilu. Koja su to, prednja ili zadnja sedišta?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema studiji Instituta Insurance for Highway Safety (IIHS) najnesigurnije mesto u automobilu je - zadnje sedište.

Prema rezultatima istraživanja, sigurnosni standardi za putnike na prednjim sedištima su se s vremenom poboljšavali. Oni za zadnja sedišta su, pak, stagnirali.

Razlike

Prednja sedišta čuvaju vazdušni jastuci koji se nekad nalaze i na bočnoj strani. Tu su i posebno dizajnirani sigurnosni pojasevi. Pritom se sigurnosne mere za zadnja sedišta u većini slučajeva odnose samo na sigurnosne pojaseve koji pomažu u ublažavanju posledica sudara.

Kada se radi o kvalitetu sigurnosnih pojaseva, stručnjaci s IIHS-a navode kako su pojasevi na prednjim sedištima efikasniji što se tiče sigurnosti. To se odnosi na način na koji pojasevi kontrolišu napetost i jačinu kočenja. Takve funkcije nekada nisu prisutne kod pojaseva na zadnjim sedištima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tehnologija je uveliko unapredila sigurnost putnika koji sede u prednjem delu automobila. Posebno kada se radi o vazdušnim jastucima i sigurnosnim pojasevima koji zajedno rade kako bi zadržali telo u određenom položaju. Za razliku od toga, putnici na zadnjem sedištu su do određene mere zakinuti za takve prednosti. Tako stoji u saopštenju koje je izdao IIHS.

U svom istraživanju naučnici su proučavali 117 sudara. U njima su putnici na zadnjem sedištu bili povređeni ili su poginuli.

Pojasevi i jastuci

Otkrili su kako je jedan od uzročnika bilo, nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Međutim, u 37 slučajeva kojima je bilo žrtava naučnici smatraju kako su putnici mogli preživeti da su imali kvalitetnije pojaseve i vazdušne jastuke.

Većinom su bile prisutne povrede grudnog koša, a najsmrtonosnije su bile povrede glave. U nekim slučajevima putnici na zadnjem sedištu su pretrpeli gore povrede od onih na prednjem. Prema stručnjacima, to je dokaz da sigurnosne mere nisu bile jednake.

RepublikaFoto: Photo by Kaboompics .com from Pexels
Foto: Ilustracija

Kako bi se poboljšala sigurnost u vožnji, stručnjaci smatraju kako bi proizvođači trebali upotrebiti efikasniji dizajn sigurnosnih pojaseva. Takođe bi trebalo smisliti nove načine za upotrebu vazdušnih jastuka u zadnjem delu automobila. Preporučuju njihovo postavljanje na krov vozila, a to je nešto što se do sada nije koristilo ni na jednom vozilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading