Plug in hibridi uopšte nisu ekološki

Autor: Republika

Razonoda

05.06.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka automobilska asocijacija (ADAC) testirala je plug in hibridna vozila i došla do zaključka da stvari baš i nisu takve kako na prvi pogled deluju.

RepublikaFoto: Daimler Media
Foto: Ilustracija

Da plug in hibridi nisu baš savršeni kompromis između električnog automobila i automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem pokazalo je istraživanje nemačkog ADAC–a.

Pojedini plug in hibridi proizvedu znatno više CO2 od klasičnih hibrida kao i automobila sa motorom SUS i to je slučaj i kada se redovno puni i vozi na električnu energiju.

ADAC je testirao 10 plug in hibrida i uporedio ih je sa klasičnim verzijama tih automobila. U obzir je uzeta emisij CO2 koji izlazi iz auspuha SUS i CO2 emisija električnog automobila koji je napunjen.

Od 10 testiranih samo se 3 pokazalo štedljivim i manje štetnim po okolinu, dok je četiri pokazalo da su ekološki samo kada se vozi na struju, dok su tri još veći zagađivači CO2 kako god ih vozili.

Najbolje su na testiranju prošli Volvo XC40 T5, Peugeot 508 SW 1.6 Hybrid i Mercedes GLE de, dok su apsolutno podbacili Mercedes B-klase, BMW serije 3 i X5 u plug in hibridnim verzijama.

Kompletne rezultate ADAC–ovog testa možete videti na slici ispod, a kao što tamo stoji manja emisija CO2 u odnosu na klasičan model iskazana je u pozitivnim procentima.

U negativnim su prikazane vrednosti lošije u odnosu na klasične modele, dok je tamno sivom bojom pokazan odnos plug in hibrida i SUS kada se plug in uopšte ne puni strujom.

Svetlo sivom bojom označen je odnos u kom plug in hibrid 50 odsto puta pređe na električni pogon, a žutom kada pređe 80 odsto puta.

ADAC nije bio potpuno pravičan pri ovim poređenima jer su većina plug in hibrida bili veće snage od druge strane, recimo BMW 330e ima 292 KS, a 320d samo 190, a Peugeot 508 u hibridnoj verziji ima 225 KS, dok u benzinskoj 181 KS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading