Smena na vrhu, Klio razbio Golf!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropsko tržište novih automobila u februaru je doživelo šokantan pad. Prema podacima svetskih sajtova, prošlog meseca je registrovano 1.063.264 novih automobila, što je sedam odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Evropa tako (a koga to uopšte čudi) beleži najgori start godine nakon 2013. Proizvođači već sada leče rane i sabiraju minuse, ali prava šteta uzrokovana koronavirusom tek predstoji.

Iz koje god perspektive posmatramo, pozitivnu stranu u 2020. teško je pronaći.

Pet najvećih tržišta je u crvenom (Velika Britanija - 6%, Italija, Francuska i Španija - 7%, Nemačka - 9%), a slično je među najprodavanijim brendovima (VW - 8%, pežo - 4%, reno - 6%, mercedes - 3%, ford - 20%).

S druge strane, među živima su "Tojota", s plusom od 11 odsto, "Kija" s plus devet, BMW sa plus četiri, te "Seat" s osam odsto.

Top 10 u Evropi

1. Reno klio

2. Golf

3. Pežo 208

4. Opel korsa

5. Fijat panda

6. Ford fokus

7. Sitroen C3

8. VW polo

9. Škoda oktavija

10. Tojota jaris

Gledano po modelima, značajna promena dogodila se na vrhu. Najprodavaniji automobil u Evropi sada je reno klio (24.914 registracija), koji je u foto-finišu svrgnuo dosadašnjeg kralja VW golf (24.735).

Rezultat je, doduše, očekivan iz jednostavnog razloga: U VW pogonima nastala je svojevrsna rupa budući da se proizvodnja prilagođavala osmoj generaciji golfa, dok je nova generacija klija u prodajnim salonima već pola godine.

Medu deset najprodavanijih u Evropi još su pežo 208, opel korsa, fijat panda, ford fokus, sitroen C3, VW polo, škoda oktavija i tojota jaris. Zanimljivo, u top 10 više nema nijednog SUV modela.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading