Stručnjaci preporučuju voskiranje automobila: Evo zašto je to važno!

Autor:

Razonoda

21.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina vozača voskiranje automobila smatra nepotrebnim troškom i suvišnim poslom. S jedne strane je u potpunosti tačno da ova mera nije od suštinske važnosti, međutim povremeno nanošenje voska svakako može biti i korisno.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Upotreba voska nekoliko puta godišnje povećava dugotrajnost boje automobila. Stalna izloženost dejstvu sunčevih zraka čini da farba vremenom počinje da bledi, a premaz na bazi voska upravo ima tu funkciju da zaštiti farbu od štetnog dejstva UV zraka.

Pozitivna strana voskiranja ogleda se i u samom efektu koji stvara, čineći da se limarija automobila presijava, što svakom vozilu daje atraktivniji izgled.

Vosak takođe pomaže u prevenciji ogrebotina i maskiranju već postojećih. Budući da je vosak vodootporan, ima sposobnost da štiti i od negativnog uticaja kiše.

Naime, budući da kiša nosi mnogo prljavštine u sebi, na limariji automobila mogu se pojaviti fleke nakon što voda ispari. Zaštitni sloj voska čini da se voda ne zadržava na limariji već da lakše sklizne sa nje, te za posledicu ima i manje naslaga prljavštine, koje kiša ostavlja za sobom. Uz to, prethodno voskiran auto biće lakše očistiti prilikom sledećeg pranja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Konačno, u zavisnosti od toga kada uvedete praksu voskiranja i koliko često je se pridržavate, vrednost vašeg vozila u dobroj meri može biti očuvana tokom godina. Budući da automobili starenjem neminovno gube na svojoj vrednosti, voskiranje može pomoći da se ovaj proces uspori, navodi Auto Simple.

Održavana spoljašnost vozila vlasniku daje bolju pregovaračku poziciju prilikom prodaje i donosi prednost u odnosu na identično vozilo, podjednake starosti, ali kojem je boja izbledela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading