Napravite sami radar za merenje brzine

Autor: stuff

Razonoda

13.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji budu poželeli da provere brzinu kretanja vozila u ulici u kojoj žive sada mogu da iskoriste "Raspberry Pi", i da po principu „uradi sam“ naprave kameru koja se ponaša kao radar za merenje brzine.

RepublikaFoto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

Projekat je nastao zahvaljujući jednom zabrinutom građaninu sa Novog Zelanda, koji je poželeo da sazna kojom se brzinom kreću vozila u blizini škole pored koje stanuje.

Njegovo ime je Peter Louden, i napravio je kameru koja snima one koji krše pravilo o propisanoj brzini, te se kreću i brzinama koje prelaze 100 kilometara na sat. Nabavio je "Raspberry Pi", malu web kameru, i 3D štampačem napravio kućište u koje ju je smestio.

Sa Interneta je preuzeo deo programskog koda, malo ga preradio i na kraju napravio jeftin i jednostavan "radar" koji snima automobile i meri njihovu brzinu.

Sistem funkcioniše tako što kamera, postavljena na okvir prozora Lowdenove kuće, snima deo ulice ispred nje, a softver je u stanju da sa snimka izračuna koliko brzo se koji automobil kretao.

Nakon nekoliko nedelja od kada je postavio kameru, Lowden je utvrdio da ima prilično visok nivo tačnosti merenja, pa je odstupanje manje od 2 km/h.

Do sada je snimio veći broj prekršitelja, a najbrži je vozio brzinom od čak 150 kilometara na sat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading