Evo kako da se izborite sa saobraćajnim gužvama

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

02.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duge vožnje u gustom saobraćaju nerviraju i zamaraju sve. Da biste izbegli stres na putu do vašeg odredišta, treba da se pripremite.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Ovih nekoliko saveta za pametnu i defanzivnu vožnju, mogu vam pomoći da lakše i bezbednije prođete kroz saobraćajnu gužvu.

Planiranje - prva linija odbrane

Prema američkom Nacionalnom savetu za bezbednost (NSC), defanzivna vožnja podrazumeva preduzimanje razumnih mera za sprečavanje sudara. Ali, ovakva vožnja počinje pre nego što krenete na put. Proveravanje vremenskih prilika i uslova na putu unapred, pomaže vam da isplanirate rutu i ​​znate šta možete očekivati. Takođe je važno da u automobilu imate sve što vam je potrebno. Komplet za prvu pomoć, voda, grickalice i ćebe obezbeđuju da na duge staze budete spremni na hitne slučajeve, savetuje Geico.

Otvorite četvore oči

Ako morate da vozite u najprometnije vreme, morate da budete i naročito pažljivi. Mnogo automobila na putu znači veću šansu za fatalne sudare, pa je zato je posebno važno da budete spremni i naučite da uočite i izbegnete opasnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Instruktori vožnje preporučuju proverenje ogledala svakih tri do pet sekundi i neprekidno skeniranje saobraćaja kako biste uočili moguće opasnosti.Uvek dajte prednost motociklistima, ali budite spremni da reagujete na neočekivane promene i skretanja iz trake u traku.Za vreme gustog saobraćaja, držite se na sigurnoj udaljenosti od drugih vozila i priuštite sebi dovoljno vremena da reagujete tako što ćete usporiti brzinu.Uočite znake vožnje sa smanjenom pažnjom, rastrojene, pa čak i agresivne vozače i razvijte tehnike poput dubokog disanja da biste ostali smireni i pod pritiskom.

Šest nebezbednih ponašanja u vožnji

NSC je identifikovao šest nebezbednih ponašanja u vožnji koja najčešće dovode do sudara. Ako razumete prekršaje i učite kako da ih izbegnete, razvićete sigurnije vozačke navike i tehnike izbegavanja sudara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

1. Nepravilna brzina: Pazite i na propisano ograničenje brzine i na vremenske prilike. Čak i ako poštujete ograničenje, možda ćete morati da usporite da biste se sigurno vozili po vlažnom ili sleđenom putu.

2. Kršenje saobraćajnih pravila: Da biste bili sigurni da pravilno vozite i pratite sve saobraćajne signale i znake, vozite odgovarajućom brzinom koja će vam omogućiti vreme da reagujete i skenirate raskrsnice pre ulaska u njih.

3. Skretanje u levu traku: Strpljenje i predviđanje su ključni za izbegavanje ovog nesigurnog ponašanja. Usporite i ostanite iza biciklista ili pešaka dok god ne bude bezbedno da ih obiđete, i gledajte put ispred sebe zbog životinja ili drugih prepreka, kako biste mogli da ukočite ili ih bezbedno zaobiđete, umesto da skrenete u drugu traku da biste ih izbegli.

4. Nepravilno skretanje: Uvek koristite pokazivače pravca da obavestite ostale vozače, pešake i bicikliste da znaju kuda idete. (Većina saobraćajnih zakona zahteva da signalizirate na 100 metara od skretanja, ali trebalo bi da proverite lokalne propise.)

5. Nepropisan prolazak kroz raskrsnice: Na raskrsnicama obavezno upotrebite pokazivače pravca i proverite mrtve uglove, kao i udaljenost vozila ispred i iza vašeg. Trebalo bi da budete u mogućnosti da raskrsnicu prođete, a da se ne približite previše drugim vozilima ili da prekoračite ograničenje brzine; ako to ne možete, možda nije sigurno da uđete u raskrsnicu.

6. Malo rastojanje: Pri malim brzinama, nedovoljno rastojanje između vozila može dovesti do iritantnih sudara koji će vam oštetiti blatobrane; pri velikim brzinama, to može biti smrtonosno. Omogućite sebi najmanje tri sekunde udaljenosti između vašeg vozila i onog ispred. Ako vam se previše približava, ne ubrzavajte! Održavajte svoju brzinu i pomerite se u stranu da vas obiće, ukoliko je to bezbedno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading