Ko će ipak morati da plati zamenu tablica i saobraćajne dozvole?

Autor: polovniautomobili.com

Razonoda

28.01.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Registarske tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moraju da se zamene 7 godina nakon što su dobijene, podseća sajt Polovni automobili.

RepublikaFoto: Opel Media

Prvobitno je trebalo da menjamo registarske tablice sedam godina nakon što smo ih uzeli, pa je taj rok kasnije produžen za još dve godine. Sada je doneta odluka da ipak važe trajno. Neki će ipak morati da ih zamene. Ko?

Ni saobraćajnu dozvolu više ne moramo da menjamo, ali samo pod jednim uslovom.

• Registarske tablice – ko ipak mora da ih menja?

Registarske tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moraju da se zamene 7 godina nakon što su dobijene. Za njih ne važi odluka o tome da registarske tablice od sada važe trajno.

Na ovaj način su vlasnici automobila sa takvim registarskim tablicama oštećeni, pošto moraju da menjaju i tablice i saobraćajnu.

RepublikaFoto: instagram.com/yugo_fan_club

• Znači – ako nemam "problematična" slova, tablice zaista važe neograničeno?

Tako je, ukoliko nemate na tablicama neko od gore navedenih slova, registarske tablice koje trenutno imate možete da koristite trajno – sve dok se fizički ne unište, odnosno dok oznake ne izblede toliko da postanu nečitljive.

Ne želimo da zvučimo paranoično, ali verujemo da će u nekom trenutku biti problema i sa različitim mišljenjima oko toga kada su oznake suviše izbledele... Vlasnik će verovatno misliti da su tablice potpuno "ispravne", dok saobraćajni policajac neće deliti to mišljenje.

Saobraćajna dozvola – čitajte pažljivo!

1) Počelo je izdavanje novih saobraćajnih dozvola koje nemaju rok trajanja. Dakle, oni koji dobiju ovakvu saobraćajnu neće morati nikada da je menjaju.

RepublikaFoto: Tanjug
Ilustracija

2) Ni oni koji imaju stare saobraćajne dozvole sa upisanim rokom važenja takođe neće morati da ih menjaju kada istekne taj rok! Stvar je u tome što je država odlučila da u ovom slučaju bude fer i ne ošteti vlasnike automobila koji imaju stare saobraćajne.

To znači da ćete bez problema moći da vozite i sa isteklom saobraćajnom dozvolom.

Međutim, nije sve tako lepo kao što deluje. Saobraćajnu dozvolu ćete ipak morati da zamenite za trajnu (novu) ukoliko planirate da idete u inostranstvo. Problem je u tome što ćete stranim policajcima teško objasniti da vaša saobraćajna u Srbiji i dalje važi bez obzira što na njoj piše da joj je istekao rok važenja.

Moguće su i druge komplikacije, npr. u slučaju udesa, kontrole na granici, itd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading