Koliko brzina vožnje utiče na smrtni ishod u saobraćajnim nesrećama?

Autor: Republika

Razonoda

22.01.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici u Nemačkoj istraživali su odnos brzine kojom vozimo i smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Broj poginulih veći je na deonicama na kojima nema ograničenja brzine, a to su delovi autoputeva koji u Nemačkoj čine 70 odsto ukupne mreže tih saobraćajnica.

U toj zemlji vode se napredna istraživanja saobraćaja, a Državni zavod za statistiku je objavio podatke o tome koliko brzina neprilagođena uslovima na putu zaista utiče na saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Zavod je pažljivo analizirao podatke svih službi koje su uključene u analizu saobraćajnih nesreća i došao je do sledećih saznanja:

- na delovima auto-puteva na kojima nema ograničenja brzine smrtno je stradalo 135 ljudi (od ukupno 301 poginulog) zbog brzine neprilagođene uslovima na putu (45 odsto),

- na deonicama gde postoji ograničenje brzine, poginula je 61 osoba od ukupno 123 žrtve (50 odsto).

Broj poginulih veći je na deonicama na kojima nema ograničenja brzine, ali ti delovi auto-puteva čine ukupno 70 odsto ukupne putne mreže, pa se ne može izvesti statistički zaključak o njihovoj većoj opasnosti.

Nemački Zavod za statistiku, kao drugi važan uzrok saobraćajnih nesreća na auto-putevima navodi neodržavanje razmaka između vozila. Podaci se odnose na statistiku za 2018. godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading