Vozači, pamet u glavu! Za paznike strože kazne: Evo šta vas čeka ako vas zaustave u alkoholisanom stanju!

Autor: Republika

Razonoda

30.12.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom novogodišnjih praznika, ako sedate za volan, nikako ne pijte više od čašice rakije, čaše piva ili vina, jer rizikujete zatvor, 120.000 dinara kazne i 14 negativnih poena ukoliko vam policajci izmere 1,2 promila alkohola u krvi.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Dakle, najbolje je da ne pijete ništa, bez obzira na to što je takoreći običaj da se Nova godina slavi uz alkohol, jer time čuvate svoj, ali i tuđe živote u saobraćaju.

- Dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače iznosi 0,2 promila, a novčane kazne za vožnju pod dejstvom alkohola iznose od 10.000 do 120.000 dinara. Dakle, kazna za osobu kojoj je izmereno 1,2 promila može da dostigne 120.000 dinara i dobija se 14 kaznenih poena. Najdrastičnija je ona koja se izriče ukoliko se vozaču izmeri više od dva promila alkohola u krvi i iznosi od 30 do 60 dana zatvora, od 120.000 do 140.000 dinara i 15 kaznenih poena - naglašava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, i dodaje da je najbolje da se tokom proslave Nove godine s društvom ljudi dogovore ko će da pije, da se ne bi rizikovalo.

Prema njegovim rečima, najbolje je da vozač uopšte ne pije, zato što se ne zna kako alkohol može delovati na njegov organizam. On upozorava da je tokom praznika veći broj automobila u saobraćaju, pa samim tim i više je saobraćajnih nesreća.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Promili

Istovremeno, kako stručnjaci kažu, za 0,2 promila alkohola u krvi dovoljna je čaša piva ili čaša vina, ili 0,3 decilitra žestine. Sa druge strane, kako oni navode, nikada se ne zna koliko ćete alkohola imati u krvi posle popijene čašice jer to zavisi od telesne težine, pola, masnog tkiva i toga kako podnosite alkohol.

- Ako neko izazove saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, bitno je naglasiti da onda mora da nadoknadi štetu iako je pokrivena polisom osiguranja, pa ako se desi da u alkoholisanom stanju nekoga samo čuknete, moraćete da izdvojite više od 5.000 evra - kaže Okanović i apeluje na roditelje da popričaju sa svojom decom kako će da se vrate s dočeka Nove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading