Nastavlja se kampanja za ograničenje brzine na Autobanu

Autor: b92.net

Razonoda

27.12.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački pro-ekološki orijentisani političari nastavljaju kampanju za ograničenje brzine na auto-putevima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na većem delu nemačkog Autobana ne postoji ograničenje brzine od 1970. godine. U skladu sa trendom borbe za ekološke promene, zagovornici tog pravca smatraju da je ograničenje brzine jedan od ključnih faktora.

Jedna od njih je Saskija Esken, levo orijentisana liderka iz Socijal-demokratske partije (SPD) koja predlaže ograničenje brzine na 130 km/h.

- Ograničenje brzine na našim putevima je dobro za zaštitu klime, povećanje bezbednosti i smirenje vozačkih živaca. Iz ovih razloga ćemo opet diskutovati o tome u novoj godini - rekla je Esken za "Tajms".

Ona predviđa da će ograničenje brzine značajno umanjiti emosiju ugljen-dioksida za oko 2.000.000 tona godišnje što će dovesti Nemačku na nivo ostatka Evrope. S druge strane, ministar saobraćaja i član vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Andreas Šojer ističe da je Autoban začajno bezbedniji od ruralnih puteva.

On navodi primer iz 2013. kada se samo 17% smrtnih slučajeva u saobraćajnim udesima dogodio na Autobanu na kojem se odvija 31% ukupnog saobraćaja. Međutim, poslednja istraživanja kažu da oko 53% Nemaca podržava predlog gospođe Esken.

Slična ideja je pokrenuta pre 12 godina od strane agencije za zaštitu životne sredine, ali ju je odbacila kancelarka Angela Merkel.Izgradnja nemačkih auto-puteva je počela početkom 20. veka, ali je vrhunac doživela tokom 30-ih godina dolaskom na vlast Adolfa Hitlera. Nacisti su tada postavili ograničenje brzine u urbanim sredinama na 60 km/h, dok su ukinuli limit na Autobanu.

Tokom naftne krize 1973. na kratko su opet uvedena ograničenja, ali su vrlo brzo Nemci opet mogli da voze neograničenom brzinom na auto-putevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading