(VIDEO) SAD smislile kako da spreče ljude da voze pijani

Autor: index.hr

Razonoda

24.11.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sjedinjenim državama od 2024. godine neće biti moguće voziti pod dejstvom alkohola.

Foto: youtube.com/ DADSS Research Program

Uz preveliku brzinu, vožnja pod uticajem alkohola jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Usprkos pokušajima auto-industrije da spreči vožnju pod dejstvom alkohola, sve se svodi na drugu stranu, odnosno poteze policije koja treba da otkrije takve vozače i isključi ih iz saobraćaja.

Da se radi o velikom bezbednosnom problemu u drumskom saobraćaju, govori podatak da svakog dana na putevima u SAD-u pogine 30 ljudi u nesrećama uzrokovanim alkoholom, navodi američki NHTSA. Zato se ponovo razmišlja o uvođenju pasivnih sistema u automobile koji bi detektovali vozača pod dejstvom alkohola.

Volvo je ranije ove godine najavio takav sistem u svojim automobilima, a u Americi su čak i konkretniji. Prema novom predlogu zakona, sva nova vozila od 2024. godine moraće da imaju ugrađen pasivni sistem detekcije alkohola.

Foto: pixabay.com

Pojedini američki senatori forsiraju ovakav predlog uprkos protivljenju dela javnosti, koji se poziva na ljudska prava. Njihovo objašnjenje je vrlo jasno: Ako su automobili već preplavljeni tolikim tehnologijama da će uskoro moći da se kreću bez pomoći vozača, zašto onda ne bismo ugradili i ovaj mali dodatak?

Senatori Tom Judol i Rik Skot već su pripremili predlog zakona poznat kao RIDE (Reduce Impaired Driving for Everyone), a uključila se i država. Još 2015. godine pokrenut je program DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), a do sada su predstavili dva sistema za detekciju alkohola.

Jedan se zasniva na dahu vozača, poput klasičnog alkotesta, a drugi je kompleksniji i zahteva da vozač prisloni prst na senzor na komandnoj tabli, gde se spektroskopijom meri koncentracija alkohola u krvi:

NHTSA je pritom vrlo konkretan. Kažu da sistem mora biti tačan, nenametljiv i pouzdan u svakoj situaciji.

Takođe, izuzetno je bitno da sistem ne pokazuje u nekim situacijama lažnu koncentraciju alkohola u krvi, kao i da bude u svakom slučaju u potpunosti obezbeđen od "premošćivanja".

I ono najvažnije, sistem treba ugraditi u automobile nakon što ga odobri javnosti i uz minimalno povećanje cene automobila, smatraju u NHTSA-u.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading