Hyundai i KIA razvijaju auto na bazi veštačke inteligencije

Autor: Srbija danas, Republika

Razonoda

28.10.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hjundai je objavio da razvija tehnologiju autopilota sa svojstvima veštačke inteligencije.

Foto: youtube.com/ Kelley Blue Book
MCC-ML

Ime mu je SCC-ML, odnosno Smart Cruise Control-Machine Learning, a radi se o sistemu koji dopušta dosad neviđene mogućnosti prilagođavanja vozaču. Hjundai će doslovno učiti vozačeve navike vožnje i samog ponašanja i primjenjivati ih u svojim algoritmima ponašanja u saobraćaju. Prevedeno, auto će pokušati da u što većoj meri imitira vozača.

Zasad sistem SCC-ML ne omogućava podešavanje za dva vozača u jednom vozilu, ali se sistem već posle jednosatne vožnje prilagođava drugom vozaču. 

Sistem je inkorporiran s ostalim tehnologijama asistencije vozaču (ADAS - Advanced Driver Assistance System), a koje se već ugrađuju u korejske automobile.

- Novi SCC-ML unapređuje inteligenciju ADAS tehnologije drastično poboljšavajući praktičnost sistema autonomne vožnje - rekao je Woongjun Jang ispred Hyundai grupe i obećao da će "Hjundai biti svetski predvodnik u razvoju tehnologija veštačke inteligencije za sisteme autonomne vožnje".

Prema Hyundaiju, ovaj sistem prati razmak koji vozač drži prema ostalim učesnicima u saobraćaju, kao i način ubrzavanja i kočenja, i to u svim režimima vožnje. Time bi nove tehnologije asistencije mogle da postanu privlačnije vozačima koji su dosad zazirali od uniformisanog ponašanja sistema autonomnog upravljanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading