Volite Formulu 1? Ovih 5 stvari će vas oduševiti

Autor: Republika

Razonoda

17.10.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona Formule 1 je skoro gotova vratima. Pre nego što saznamo ko će biti najbolji vozač ove godine, bilo bi korisno da saznamo neke zanimljive činjenice o ovom ekstremnom sportu!

RepublikaFoto: e-stock/S. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

Prvo takmičenje Formule 1 održano je 1950. godine. Tipična staza Formule 1 sastoji se od ravnog dela tzv. startno ciljne ravnine, boksova gde se vozači zaustavljaju tokom trke na nadolevanje goriva i gde ekipe podešavaju bolide pre trke, a koji se nalaze pokraj startno ciljne ravnine i niza zavoja, ali sve to nije toliko interesantno u ovom sportu...

Ovo je pet zanimljivosti o Formuli 1 koje će vas oduševiti!

1. Odelo čini čoveka

Iako poslovica kaže suprotno, u svetu Formule 1 ipak vredi ova gore spomenuta rečenica. Prvo odelo koje je moglo da  zaštiti čoveka od opekotina nastalo je u radionici J.B. Hinchmana prije više od 80 godina. Iako se kroz decenije menjalo, ideja je ostala ista - zaštititi osobu od vatre. Moderni materijali i nove tehnologije doveli su do toga da odela kakva danas nose vozači Formule 1 mogu podneti temperature do 840 stepeni čak 11 sekundi, što je u svetu F1 cela večnost.

2. Vožnja da se istopiš!

Vozači Formule 1 izgube i do tri kilograma u jednoj trci. Osim što temperatura u kokpitu doseže 50 stepeni, vozači na sebi imaju dva sloja odeće koja ne pomažu u hlađenju tela. Sad još tome dodaj činjenicu da srce vozača za vreme trke prosečno napravi 150 otkucaja u minutu, te da se vozači znoje gotovo celom trkom i gledaš u recept za super brzo mršavljenje.

RepublikaFoto: e-stock/S. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

3. Brz, brži, Kimmi

Iako je jedan vozač zapravo srušio rekord Kimi Räikkönena za najveću dostignutu brzinu na jednoj trci, Kimi je još uvek (barem za sad) kralj podijuma. Njegov rekord upisan je od 2005. godine kad je na trci za VN Italije dostigao brzinu od 370,1 km/h. Od njega je brži bio Valtteri Bottas 2016. na trci za VN Meksika s brzinom od 372,54 km/h, ali taj rekord do danas još nije priznala FIA.

4. Godine nisu bitne

Svi već znaju da rekord za najmlađeg vozača F1 koji je odneo pobedu pripada Max Verstappenu. No, ono što možda ne znaš je da je Max rekord za najmlađeg F1 vozača koji je ikad pokupio bodove postavio na svojoj drugoj trci u F1 karijeri. Pre njega taj je rekord pripadao Daniil Kvyatu koji je sa 19 godina i 324 dana 2014. pokupio bodove kao deveti. Onda je došao 17 godina i 180 dana star Max i uzeo mu titulu osvojivši sedmo mesto 2015. u Maleziji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

5. Kraju treba nazdraviti

Tradicija otvaranja šampanjca na kraju F1 trka počela je 1950. godine, a tek se 1966. pojavila ona koju danas znamo - prskanje publike i drugih vozača tim istim šampanjcem. Ipak, od svih tradicija na trkama Formule 1, nama je najdraži 'shoey' Daniela Ricciarda - ispijanje šampanjca iz patike kao znak slavlja pobede. Živeli!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading