DUGA VOŽNJA AUTOMOBILOM: Ovih 13 saveta će učiniti vaše putovanje lakšim i srećnijim!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

08.10.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krećete na duže putovanje automobilom? Pripremite vozilo i osigurajte putovanje bez gnjavaža!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svi u sebi imamo pustolovni duh, a mnogi se u avanturu otisnu upravo automobilom. Mi smo se pobrinuli za savete, a dobru zabavu prepuštamo vama.

1. Generalka mesec dana pre puta

Kad se planira dugo putovanje, treba misliti unapred. Zato svog ljubimca pregledajte detaljno barem mesec dana pre kretanja na putovanje. Ako nakon generalke vaš automobil pokaže neke male nedostatke, imaćete još vremena da ih ispravite.

2. Ulja i tečnosti

Pre samog putovanja obavezno proverite nivo ulja u motoru. Ne štedite na ulju, kupite ono koje preporučuje knjižica za rukovanje vozilom. Za dug put najbolje je u prtljažniku imati i rezervni litar ulja. Proveravanje ulja u kočnicama takođe je imperativ pre kretanja na put.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kad ste sigurni da je s uljima sve u redu, proverite i stanje rashladne tečnosti, pogotovo ako krećete na put u letnjim mjesecima. Nekoliko litara destilovane vode nosite sa sobom za svaki slučaj, bolje će vam poslužiti od rezervne ležaljke.  Rezervoar rashladne tečnosti nikako ne smete otvarati nakon zaustavljanja automobila.

Pre polaska proverite i stanje vetrobranske tečnosti.

3. Guma glavu čuva

Ćelave gume imaju plitke žlebove. Ukoliko u žleb stavite kovanicu i guma ne prekriva njene ivice, to je alarm za uzbunu - odmah promenite gumu!

RepublikaFoto: pixabay.com
Proverite gume na vreme!

Većinu oštećenja na gumama uzrokuje nepravilan pritisak. Guma s preniskim pritiskom može da pukne pri većim brzinama. Pritisak u gumama meri se kad su gume hladne. Takođe, ni ne pomišljajte da bilo gde krenete bez rezervne gume i alata za promenu guma.

4. Stanje pod haubom

Pregledajte stanje kaiševa - ako su istrošeni, trk do auto-mehaničara. Isto važi i ako gumene cevi pod haubom imaju na sebi zadebljanja, što znači da su oslabile.

Statistike kažu da je neispravan akumulator glavni uzrok kvara na automobilima, pa mu posvetite posebnu pažnju.

5. U slučaju nevolje

Proverite jeste li sa sobom ponijeli trougao, fluorescentni prsluk, kanap za vuču, vatrogasni aparat i kutiju prve pomoći. Ukoliko putujete u inostranstvo, informišite se o tamošnjim službama za pomoć u saobraćaju.

6. Vozačku, molim!

Pre kretanja, proverite imate li sledeće dokumente: vozačka dozvola, lična karta, knjižica vozila, saobraćajna dozvola, kreditne i debitne kartice.

Ako idete preko granice, trebaće vam i: vinjete za zemlje u kojima je to potrebno, adresa srpske ambasade, zeleni karton , uslovi ulaska u zemlju za kućne ljubimce, međunarodna vozačka dozvola.

7. Gužve i stranputice

Na putu je radio vaš najbolji prijatelj, pratite izveštaje o stanju na putevima i tako planirajte put. Opšte pravilo je da na more, ako baš ne morate, ne putujete petkom popodne i da se ne vraćate nedeljom uveče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Opremite se informacijama, prečicama i rezervnim putevima!

Osim gužvi, putovanje vam se može zakomplikovati i ako zalutate. Proučite rutu pre nego sednete u automobil. Nijedan GPS nije savršen, pa za svaki slučaj nosite sa sobom i papirnu kartu. Proučite i forume i blogove da saznate iskustva ljudi koji su već putovali autom na vaše odredište. Jednim statusom na Fejsbuku možete i od svojih prijatelja saznati neke korisne informacije o putovanju na određenu destinaciju.

8. 10-20 odsto svih nezgoda uzrokovano je umorom!

Umor i pospanost smanjuju vašu sposobnost reagovanja na opasnosti, pa se što pre isključite iz saobraćaja. Odmorite se i pokušajte da odspavate. Otvaranje prozora i puštanje glasne muzike samo su kratkotrajna rešenja.

9. Spas od vrućine

Ako vam usred leta na užarenom putu zakaže klima, biće to uspomena koju nećete dugo zaboraviti. Teško da će pomoći otvoreni prozori. Proverite klimu pre puta, a ako se slučajno ne setite, uz put ćete verovatno naići na jednu od brojnih specijalizovanih radionica za popravku i punjenje klima-uređaja.

10. Koristan i beskoristan prtljag

Pre putovanja provetrite i iznutra očistite automobil usisivačem. Što je auto više natovaren, više će goriva trošiti. Zato dobro razmislite šta sve vučete sa sobom. Ako niste sigurni treba li vam nešto, to vam verovatno ne treba.

Učvrstite prtljag - ako se pomera, može da destabilizuje vaš automobil. Ako nosite prtljag na krovu, dobro proverite krovne nosače i učvršćenost kutije na njima.

11. Napunite rezervoar kod kuće

Napunite li rezervoar dan pre putovanja, rešićete jednu nepotrebnu brigu. Uz to, gorivo je često jefinije u gradu nego na otvorenom putu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Napunite rezervoar

12. Gorivo za vas

Ne idite na put bez male zalihe suve i nekvarljive hrane. Ponesite i dosta tečnosti. Putem će vam sigurno trebati okrepljenje, a već znate koliko su skupi sokići i grickalice na pumpama i odmorištima.

13. Korisne sitnice

Možda će vama i društvu na putu dobro poslužtiti: ćebad i jastuci, velike plastične kese za otpad, auto-punjač za mobilni telefon, sapun, vlažne maramice, toalet papir...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading