(VIDEO) Kao raketa! Bugati jurio čak 490 km na sat!

Autor: Kurir, Republika

Razonoda

05.10.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi najbrži automobil na svetu jeste „bugati kajron“, koji je na test-pisti u Nemačkoj jurio neverovatnih 304,77 milja na sat, odnosno 490,47 kilometara. U pitanju je automobil čija je cena neverovatna 2,4 miliona evra i čiji je prototip predstavljen 1. marta 2016. na sajmu automobila u Ženevi.

RepublikaFoto: youtube.com/Bigatti
Do posla štiže skoro odmah...

Dvosed "bugati kajron" ima osmolitarski W16 kvad-turbo motor i sedam brzina, a primerak koji je testiran morao je da ima i laserski sistem za kontrolu stabilnosti kako bi ostao čvrsto na zemlji sa sva četiri točka. Automobilom je upravljao britanski automobilista Endi Volas, pobednik čuvene trke 24 sata Le Mana iz 1988. godine. Novi svetski rekord je popravljen za 27 milja na sat, što je preko 43 kilometra na sat. Volas je vozio toliko brzo da je u sekundi prelazio fantastičnih 136 metara, što je više nego dužina fudbalskog terena.

- Ovo je prekretnica za večnost. Presrećni smo jer smo postali prvi proizvođač automobila koji je proizveo vozilo sposobno da postigne brzinu od 300 milja na sat - rekao je Stiven Vinkelman, predsednik Bugatija.

Vozač Endi Volas objasnio je zbog čega je brzina toliko bitna vozačima.

- Većina onih koji vole brzu vožnju vozi oko 150 milja na sat (oko 240 kilometara), ali onda žele da dodaju još 20, pa još 30 milja. Mi smo prešli granicu od 300 milja. To je novi rekord i „kajron“ je ušao na potpuno novu netaknutu teritoriju. Nikada ranije neki proizvođač to nije postigao - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading