Honda uskoro bez dizela u Evropi

Autor: B92.net, Republika

Razonoda

04.10.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska kompanija Honda namerava da prestane prodavaje automobile na dizel pogon u Evropi.

RepublikaFoto: Honda News
Foto: Ilustracija

Kako javlja agencija Rojters (Reuters), Honda će dizele iz ponude za evropsko tržište izbaciti od 2021. godine. Sve strožiji zakoni o emisijama u kombinaciji sa sve manjom potražnjom za dizelima prisiljavaju Hondu da se potpuno fokusira na elektrifikaciju.

Honda je već krenula tim putem jer novi CR-V uz benzinski motor u Evropi dolazi još samo sa hibridnim pogonom kao zamenom za dizel. Iz Honde ističu da njihovi hibridi imaju obrtni momenat, ekonomičnost i autonomiju kao i dizeli, a uz to su uglađeniji.

Nova Honda E, mali gradski model, uopšte nema motor s unutrašnjim sagorevanjem. I nova generacija modela Jazz, koja u Evropu dolazi sledeće godine će biti ponuđena isključivo kao hibrid. Sve to je deo Hondinog većeg plana da elektrifikuje svoju celokupnu ponudu u Evropi do sredine naredne decenije.

Osim postepenog povlačenja dizela, Honda želi da smanji i broj varijacija modela za trećinu do 2025. godine u odnosu na danas te smanji troškove proizvodnje za 10 odsto na globalnom nivou. Honda nije prvi brend koji je najavio prebacivanje fokusa s dizela na elektrifikaciju, jer je i Volvo ranije ove godine na tržište plasirao svoju poslednju generaciju dizel motora, koja će se zadržati pet-šest godina.

Ipak, to ne znači da su dizelima dani odbrojani, jer u BMW-u smatraju da će se ovaj tip motora s unutrašnjim sagorevanjem na tržištu zadržati još dve decenije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading