Zaboravite na skidanje katalizatora sa automobila

Autor: B92

Razonoda

12.08.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine obavezaće građane Republike Srbije da imaju katalizatore u automobilima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Katalizatori su neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina. Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati.

Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen diokosida (CO2), ugljen monoksida (CO – otrovan gas bez boje i mirisa), kao i nesagorelih ugljovodonika, koji doprinose stvaranju smoga, takođe, uklanjaju i okside azota koji su aktivni pri nastajanju kiselih kiša. Upotreba katalizatora je najefektivnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efektivnost iznosi oko 90 odsto.

U našim krajevima vozači su često skidali katalizatore sa svojih automobila, pre svega jer nisu želeli da ulože u zamenu pokvarenih, ali i zbog povećanja snage svog vozila. To se do sada nije proveravalo niti sankcionisalo na tehničkim pregledima, pre svega jer se nije obraćala pažnja na ekološke norme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading