RAJ ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Svaki drugo prodato vozilo u Norveškoj je EV

Autor: b92.net

Razonoda

04.07.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Norveška je zemlja čiji su stanovnici bukvalno zaluđeni za EV vozila.

RepublikaFoto: Renault Media
U Norveškoj vozači električnih automobila imaju ogromne povoljnosti

U prvih šest meseci 2019. skoro polovina ukupno prodatih automobila su bili električni automobili. To je ogroman rast u odnosu na isti period prošle godine kada su tek četvrtina prodatih vozila u Norveškoj bili EV.

Norveška planira da do sredine sledeće decenije zabrani benzinska i dizel vozila, zbog čega kupci električnih kola uživaju brojne povlastice.

Osim što su oslobođeni poreza, imaju i popuste na cenu automobila, besplatan parking, putarinu, vožnju trajektom i mnoge druge pogodnosti.

RepublikaFoto: Tesla Motors
Tesla je prodala 3760 vozila u junu

Vodeći brend u Norveškoj je Tesla koja drži 24,5 odsto tržišta električnih vozila sa 3.760 prodatih vozila samo u junu. Koliko je Tesla dominantan na norveškom tržištu pokazuje činjenica da je prošlog meseca prodao više automobila nego Folksvagen i Tojota zajedno!

Najpopularniji je logično Model 3, koji je najprodavaniji model u Norveškoj u prvih šest meseci ove godine. Odlične rezultate beleže i brendovi kao što su Hjundai, Kia, Nisan i Reno koji imaju pristupačne EV modele.

Primera radi, Hjundai ne može da proizvede dovoljno modela električne Kone koliko su ih Norvežani rezervisali. Videćemo kako će se snaći kada dobiju konkurenciju u vidu Forda i Mercedesa koji će sledeće godine ponuditi na tržištu svoje potpuno električne modele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading